Рекорден ръст с 33,1% на икономиката на САЩ през третото тримесечие

  • 29 октомври 2020 15:11

  • 533
  • 0
Рекорден ръст с 33,1% на икономиката на САЩ през третото тримесечие
© pixabay

Икономиката на САЩ нарасна с рекордно темпо през третото тримесечие, след като властите в страната изляха над 3 трлн. долара по формата на програми за пандемични облекчения, което засили потребителските разходи, показва експресна оценка на Министерството на търговията.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с цели 33,1% на годишна база през трите месеца до края на септември, като това е най-бързият темп на икономически растеж, откакто правителството разполага с този тип данни през далечната 1947 г. и над осреднената прогноза на финансите пазари за скок с 31 на сто, съобщи БНР.

В никоя европейска страна Тръмп не би спечелил преизбиране, освен може би в Полша, показва анкета

Този безпрецедентен растеж следва рекордният икономически спад от 31,4%, отчетен през второто тримесечие на годината, когато беше блокирана цялата държава заради първата вълна на коронавирусната епидемия. Днешните много силни данни за БВП са едни от последните основни икономически показатели преди президентските избори в САЩ през следващата седмица, като според редица икономисти и анализатори те няма да помогнат много за смекчаване на човешката трагедия, причинена от коронавирусната пандемия, като все още десетки милиони американци остават безработни, а над 222 000 починаха заради Covid-19.

В петте дни, оставащи до деня на изборите на 3-ти ноември, президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който изостава в повечето национални социологически проучвания, вероятно ще се възползва от зашеметяващия скок на БВП, за да подчертае силното възстановяване след първоначалния коронавирусен шок през пролетта.

Въпреки рекордния ръст на БВП, той остава под нивото от последното тримесечие на 2019 година, което пък вероятно ще бъде подчертано от кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън. Не е изключено той също така да наблегне на индикациите за бързо отслабване на възходящия икономически импулс в последно време.

Държавните спасителни програми за над 3 трлн. долара осигуриха подкрепа за много бизнеси и безработни, увеличвайки рязко потребителските разходи, които сами по себе си подсилиха нарастването на БВП през третото тримесечие. Държавното финансиране обаче вече се изчерпа, като засега не се очаква постигането на споразумение за нов кръг облекчения. В същото време новите случаи на Covid-19 нарастват силно цялата страна, налагайки нови ограничения върху бизнеса на ресторанти и барове.

Малко над половината от 22,2 милиона работни места, които бяха загубени по време на първата вълна на пандемията, бяха възстанови с течение на времето, но в същото време продължават съкращенията. Това се вижда от отделен доклад на Департамента по труда, според който 751 000 души са подали искове за държавни помощи за безработица през седмицата, приключила на 24-ти октомври, при 791 000 през предходната седмица. Въпреки че исковете са спаднали от рекордните 6,867 милиона през март, те остават над техния пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини