САЩ започнаха процеса по изваждане на Судан от списъка на страните, подкрепящи тероризма

  • 21 октомври 2020 21:53

  • 340
  • 0
САЩ започнаха процеса по изваждане на Судан от списъка на страните, подкрепящи тероризма
© Getty Images/Guliver

Американското правителство започна процеса по изваждане на Судан списъка на страните, подкрепящи тероризма, и в същото време работи, за да накара Хартум да признае Израел, надявайки се това да стане бързо, съобщи днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

Той каза това във Вашингтон, след като вчера президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви, че Судан ще бъде изваден от терористичния списък, след като новите судански власти преведоха 355 млн. долара за компенсация на американски жертви на тероризма и техните семейства.

Помпейо обаче запази мълчание по въпроса дали изваждането на Судан от този списък ще бъде обвързано с нормализация на отношенията на страната с Израел, както каза Тръмп вчера.

Американски официални лица са казали за Ройтерс, че изваждането на Судан от "черния списък" може да задвижи въпроса за установяването на отношения с Израел, каквито ОАЕ и Бахрейн вече установиха с посредничеството на САЩ.

Историческо споразумение между правителството и бунтовниците в Судан

Нормализация на отношенията между Израел и друга арабска страна може да бъде представено като ново дипломатическо постижение на Тръмп в дните преди президентските избори, на които той ще се стреми към преизбиране.

Военните лидери, които участват в преходното правителство на Судан след свалянето на бившия п президент Омар Башир, изглежда са отворени за идеята за такава нормализация, но левите и ислямистките политици в него не са толкова благоразположени към такава стъпка.

Уведомлението от Тръмп на Конгреса ще даде на законодателите 45 дни да разгледат въпроса за изваждането на Судан от терористичния списък, но те вероятно няма да го блокират, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Novini.bg
340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини