Над 3000 мигранти потеглиха от Хондурас за САЩ и влязоха в Гватемала

  • 02 октомври 2020 09:03

  • 380
  • 0
Над 3000 мигранти потеглиха от Хондурас за САЩ и влязоха в Гватемала
© Getty Images/Guliver (архив)

Най-малко 3000 хондураски мигранти прекосиха границата с Гватемала с надеждата да стигнат до САЩ, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1544

Мигрантите потеглиха в нощта на сряда срещу четвъртък от Сан Педро Сула, втория по големина град в Хондурас, намиращ се на 180 километра от Тегусигалпа. Те бягат от бедността и насилието в малката централноамериканска държава.

Президентът на Хондурас получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти?

Първоначално хондураската гранична полиция се опита да пропуска само мигранти с отрицателен тест за коронавируса, но после се отказа под натиска на множеството и пусна всички, които искаха, да влязат в Гватемала.

Мексико пък отхвърли твърденията, че ще пропусне на свой ред идващите мигранти, цитира БТА. 

Администрацията на Доналд Тръмп подписа споразумения за ограничаване на миграционния поток с Мексико, Гватемала, Хондурас и Салвадор. След това Мексико разположи хиляди военни по границата и покрай миграционните пътища, а нови правила принудиха мигрантите да чакат в тази страна, докато САЩ разглеждат молбите им за убежище. Целият процес беше забавен от пандемията.

Но все пак през август САЩ арестуваха близо 50 000 идващи от Мексико мигранти, което е най-високата бройка от почти година сред рязък спад през март и април.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини