Над 170 страни обещаха да направят повече по въпроса с правата на жените

  • 02 октомври 2020 07:40

  • 185
  • 1
Над 170 страни обещаха да направят повече по въпроса с правата на жените
©

Над 170 страни обещаха по време на виртуална среща в ООН да направят повече по въпроса с правата на жените, предаде Франс прес.

Срещата бе организирана по повод 25-ата годишнина от Международната конференция за жените, провела се в Пекин през 1995 г. Сегашната среща на върха беше извън официалната програма на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Бум на случаите на домашно насилие в Русия

Ораторите произнесоха предварително записани речи. Китайският президент Си Цзинпин каза, че Пекин ще деблокира 10 милиона долара за агенцията на ООН за жените и предложи нова подобна среща, която да се състои след пет години.

Министърката на образованието на САЩ Бетси Девос пък разкритикува отношението към жените във Венецуела, Куба и Иран, но допълни, че най-голям нарушител е Китай, където "милиони бебета от женски пол са били убити посредством брутален демографски контрол на индустриално ниво, за жалост с подкрепата на агенции на ООН". Тя допълни, че сега атаки има срещу жените от малцинствата в Китай, подлагани на задължителна стерилизация, на принудителни аборти и на задължителен контрол на раждаемостта.

Сред 170-те оратори на форума едва десетина бяха жени.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че подобряването на условията за жените започва от равно представяне на жените на ръководни постове. Средно жените имат 75 процента от законовите права на мъжете, обобщи Гутериш.

Френският президент Еманюел Макрон пък разкритикува отстъплението в световен план по въпроса за правата на жените.

В глобален план една на три жени търпи някаква форма на насилие през живота си. Всяка година 12 милиона момичета за омъжвани преди 18-годишна възраст. През 2017 г. 137 жени средно по света са били убити на ден от член на своето семейство, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
185 1

Коментари 1

Добави коментар
Васо Сръбския

2020.10.02 | 08:41

1
Стана ми к.у.р.а

Добави коментар

Водещи новини