НАТО си поставя за цел да намали употребата на изкопаеми горива

НАТО си поставя за цел да намали употребата на горива в своята дейност, за да ограничи зависимостта си от полезните изкопаеми, от уязвимостта на доставките и за да се включи в усилията за опазване на природата. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в разговор със студенти от водещи световни университети.

Той отбеляза, че промените в околната среда влияят отрицателно на работата на алианса. Столтенберг даде за пример това, че през отминалото лято температурата на въздуха в Багдад е достигнала 50 градуса по Целзий и дейността на военните от пакта е била особено затруднена. В Афганистан силите на Британската армия се е наложило да подменят вертолетни двигатели заради прегряване, което извадило машините от строя.

Гутериш: Не пилейте парите за стимулиране на икономиката за изкопаеми горива

Столтенберг посочи като последица от повишението на температурите топенето на ледовете в Арктика и засиления интерес от военно присъствие в региона. По неговите думи светът ще се изправя все по-често пред наводнения и пожари. Той добави, че от промените в околната среда се наблюдават поражения върху инфраструктурата.

Генералният секретар съобщи, че НАТО е в готовност да помогне на държавите от алианса да изчислят какво въглеродно замърсяване предизвикват военните им сили. Той посочи, че военните от САЩ и Канада работят по нови средства за добиване на енергия от възобновяеми източници, холандските войски повишават употребата на слънчеви батерии, а други се насочват към използването на водород.

Коментари

  1. 2020.09.28 | 21:01
    тоя му плащат само да разлайва кучетата и да дрънка клишета.
  2. 2020.09.28 | 20:36
    да спрат подводниците на въглища!!!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет