НАТО си поставя за цел да намали употребата на изкопаеми горива

  • 28 септември 2020 18:14

  • 430
  • 2
 НАТО си поставя за цел да намали употребата на изкопаеми горива
© Pixabay

НАТО си поставя за цел да намали употребата на горива в своята дейност, за да ограничи зависимостта си от полезните изкопаеми, от уязвимостта на доставките и за да се включи в усилията за опазване на природата. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в разговор със студенти от водещи световни университети.

Той отбеляза, че промените в околната среда влияят отрицателно на работата на алианса. Столтенберг даде за пример това, че през отминалото лято температурата на въздуха в Багдад е достигнала 50 градуса по Целзий и дейността на военните от пакта е била особено затруднена. В Афганистан силите на Британската армия се е наложило да подменят вертолетни двигатели заради прегряване, което извадило машините от строя.

Гутериш: Не пилейте парите за стимулиране на икономиката за изкопаеми горива

Столтенберг посочи като последица от повишението на температурите топенето на ледовете в Арктика и засиления интерес от военно присъствие в региона. По неговите думи светът ще се изправя все по-често пред наводнения и пожари. Той добави, че от промените в околната среда се наблюдават поражения върху инфраструктурата.

Генералният секретар съобщи, че НАТО е в готовност да помогне на държавите от алианса да изчислят какво въглеродно замърсяване предизвикват военните им сили. Той посочи, че военните от САЩ и Канада работят по нови средства за добиване на енергия от възобновяеми източници, холандските войски повишават употребата на слънчеви батерии, а други се насочват към използването на водород.

Последвайте канала на

Novini.bg
430 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тоя

2020.09.28 | 21:01

2
тоя му плащат само да разлайва кучетата и да дрънка клишета.
-

2020.09.28 | 20:36

1
да спрат подводниците на въглища!!!

Добави коментар

Водещи новини