Помпейо нарече Китай главната външна заплаха за САЩ

  • 28 септември 2020 07:05

  • 316
  • 0
Помпейо нарече Китай главната външна заплаха за САЩ
© Getty Images/Guliver

Китай представлява главната външна заплаха за САЩ, заяви вчера в интервю за телевизия "Фокс нюз" държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, предаде ТАСС.

"Най-голямата външна заплаха за САЩ в средносрочна и дългосрочна перспектива е заплахата от страна на днешния режим в Китай, комунистическата партия на Китай под ръководството на /председателя на КНР/ Си Цзинпин", заяви Помпейо.

В началото на септември държавният секретар на САЩ изрази в ефира на "Фокс нюз" мнението, че Китай представлява по-голяма заплаха за САЩ отколкото Русия, припомня агенцията.

В снощното интервю Помпейо заяви също, че Пекин се стреми да увеличи влиянието си в Близкия изток, тъй като зависи от доставките на енергоносители от този регион, предаде ТАСС. Той отбеляза, че Вашингтон ще се противопостави на Пекин по това направление.

Помпейо изрази загрижеността на САЩ от турските действия в Средиземно море

По думите на американския държавен секретар съдействието на САЩ за нормализирането на отношенията между Израел и други държави в Близкия изток "съкращава възможностите на китайската комунистическа партия да оказва влияние на тези страни", допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини