Полицията в Портланд арестува 11 протестиращи

  • 09 септември 2020 18:14

  • 488
  • 1
Полицията в Портланд арестува 11 протестиращи
© Getty Images

Полицията в Портланд арестува 11 души след сблъсъци с протестиращи срещу расизма и полицейската бруталност, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Рано тази сутрин протестиращи и полиция влязоха в сблъсък край кметството на най-големия град на Орегон.

Над 100 арестувани и 13 ранени полицаи при размирици в Чикаго

Полицията съобщи, че е извършила 11 ареста. Участниците в протеста, започнал снощи и продължил до късно през нощта, са замервали полицаите с различни "предмети", се казва в изявлението. Не се съобщава за пострадали.

Арестите са по обвинения за възпрепятстване на работата на органите на реда, хулиганство, съпротива при арест и опит за бягство. Силите на реда са започнали да разпръсват протестиращите, след като те отказали да се разотидат. При това полицаите са използвали боеприпаси за контрол на тълпи, но не и сълзотворен газ.

В Портланд се организират протести всяка вечер от близо три месеца. Те започнаха след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис. Протестите, при които често се стига до насилие, са насочени срещу сгради на полицията и федералното правителство. Някои протестиращи призовават за намаляване на бюджета на полицията, а кметът и членове на чернокожото малцинство порицаха насилието, определяйки го като контрапродуктивно.

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изпрати над 100 федерални агенти, които да опазват собствеността на федералното правителство. Това доведе до засилване на протестите. Тръмп разкритикува протестиращите като част от своята кампания за преизбиране, в която той залага на ролята на защитник на реда и законността.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вейдър

2020.09.09 | 20:36

1
Има расизъм....само че обратен! Чернилките имат повече права от нормалните...Нямам против да сме равни но това което вече е няма да търпим!

Добави коментар

Водещи новини