20 прилики между…

Преди 75 години Херман Гьоринг е попитан, по време на Нюрнбергския процес, как германският народ е приел тези ужаси, извършвани по време на войната. 

Той отвръща:
 

„[…]Но в крайна сметка лидерите на една страна са тези, които определят политиката и винаги е лесно да въвлечеш хората в изпълнението ѝ, независимо дали става дума за демокрация, фашизъм или комунизъм[…] Хората винаги могат да бъдат привлечени на страната на лидерите. Това е лесно. Всичко, което ви трябва за целта, е да им кажете, че са нападнати и да заклеймите пацифистите за това, че не са патриоти и че застрашават родината. Работи по един и същи начин във всяка държава“. 

Един друг „герой“ на зловещия терор, Гьобелс, съумява да изгради цяла една многомилионна мрежа от подкрепящи партията и режима германци, основно стъпвайки на създаването на страх, сочене на „врагове“, лъжи, лъжи, лъжи. 

Из принципите на Гьобелсовата пропаганда (доклад на проф. Ленърд Дууб):

„[…]Пропагандата трябва да подсилва нивото на загриженост и тревога от възможни загуби;
ЕДИНСТВЕНО ВЪЗМОЖНОСТТА ДА Й СЕ ПОВЯРВА ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯ ДАЛИ ПРОПАГАНДАТА Е ВЯРНА ИЛИ ФАЛШИВА;
Пропагандата трябва внимателно да бъде съобразена със съответния момент;
Пропагандата трябва да улеснява изявите на агресия като посочва обектите на омраза“.

И личен цитат от Гьобелс:

„Една лъжа, повторена сто пъти, става истина“.

Още преди година писателят и адвокат по гражданско право Бърт Нюборн предупреди света, че президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския използва (не случайно) добре подбрана, копирана реторика пред последователите си. Копирана не от кого да е, а от Хитлер и по-конкретно от предвоенните му речи—от трийсетте години на миналия век—малко преди да въвлече света в най-кървавия терор. 

Нюборн цитира документите за развод, подадени от първата съпруга на Тръмп, в които тя описва (измежду много други неща) факта, че

Доналд е държал в нощното си шкафче преведени на английски речи на Хитлер; и ги е изучавал в детайли. 

„Колкото и грозни и потресаващи да са, тези речи са шедьоври на демагогската манипулация“, обяснява Нюборн. Според него Тръмп проявява изключително много от (очевидно добре) наученото от Хитлер—как да „обработва“ тълпите последователи. Но авторът предупреждава, че Тръмп не е в състояние да контролира последствията от това, което насажда в тълпите, като поведение, омраза, страх. 

Getty Images

 

Преди да продължа с отбелязаните от Нюборн 20 прилики между Тръмп и Хитлер, искам да отбележа няколко други прояви на оранжевия обитател на Белия дом:

Първо, ясно ми е, че не той е създал расистите в Америка, но именно той направи така, че те да се почувстват достатъчно сигурни и закриляни,

че да изпълзят от дупките си и да започнат открито да показват омразата си. Той и неговата реторика им вдъхнаха куража, че това, което правят и това, което са, не само че не е „лошо“, но и е демонстрирано от най-силния човек в страната им. Те са сигурни, че той ги закриля. И се припознават в него. Вече не са жалки маргинали, а са хората със същото мнение, като президента. 

Освен това, все по-очевидни става задкулисното участие на Кремъл над „марионетката“ Тръмп. Дори не говоря за това, че Тръмп още мълчи, след като се оплете в лъжи – знаел ли е или не – че Русия е плащала на наемници в Афганистан, за да убиват американски военни (първо отричаше, че е знаел, после каза, че е знаел, но мислел, че не е вярно, накрая ПАК заговори, че са фалшиви новини, накрая отказа да го коментира). Дори не говоря и за това, че многократно е игнорирал доклади на разузнаването за потенциални руски заплахи в киберсигурността. Дори не говоря и за това, че все повече сайтове, свързани с QAnon, са с руски връзки, че все повече сайтове с фалшиво съдържание – като фалшиви профили на Antifa например, които умишлено дразнят американците със съдържание, приканващо към насилие, се оказват правени в Русия.

Говоря за това, че наличието на толкова слаба (опитвам се да избягвам думата „тъпа“) фигура в Белия дом просто е отлична позиция за Кремъл. 

И, между другото:

Ексадвокат на Тръмп разкри мръсни тайни

„Ексадвокатът е посочил още, че той лично е участвал в създаването на засекретен канал за комуникация между Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин“.

Освен това:

Тръмп възнамерява да лиши от федерално финансиране Ню Йорк, Вашингтон и други градове

Просто защото това са градове, в които мнозинството не го харесва. И той си отмъщава. Както е наредил спирането на финансирането за справяне с пожарите в Калифорния, защото Калифорния традиционно е демократична, а не републиканска и особено силно анти-Тръмп. Но той е президент и би следвало да е президент на всички, а не само на онези, които го харесват.

Но, като мнозина в САЩ отбелязват, той не само е неквалифициран да бъде президент, той е неквалифициран да бъде човешко същество. 

И, понеже започнахме с историческа справка за пропагандата, ето ви последната „каскада“ на Оранжевия в Уисконсин:

На 1 септември Тръмп се разхожда из Кеноша (където се случи убийството на протестиращ от радикализиран местен 17-годишен крайно-десен терорист, а преди това полицаи стреляха седем пъти в гърба на чернокож пред очите на децата му)…

Тръмп защитава 17-годишния терорист публично: „Мисля, че е бил в много голяма беда. Вероятно е щял да бъде убит“—е безумното твърдение на Тръмп за терориста, който е застрелял човек, който е бил въоръжен със… скейтборд. 

Тръмп защити тийнейджъра, обвинен в убийството на протестиращи

Но да се върнем на другата случка…

Том Грам, собственик на магазин за фотографска техника в Кеноша, получава обаждане от щаба на Тръмп, за да се появи пред разрушения си магазин, заедно с президента, да каже няколко думи и да се снимат заедно. Грам обаче отказва, като по-късно отбелязва пред журналисти:

„Смятам, че всичко, което той [Тръмп] прави, се превръща в цирк и просто не желая да ме замесват в това“. 

Но след отказа, той с недоумение вижда Тръмп, свитата му и журналисти – по телевизията, пред НЕГОВИЯ магазин, заедно с ПРЕДИШНИЯ собственик на магазина (който не е собственик от 8 години вече), когото представят за СОБСТВЕНИК. И, разбира се, въпросният е инструктиран да каже: „Оценявам това, че президентът Тръмп е дошъл тук днес, както и всеки друг го оценява. Много сме благодарни за наличието на федералните сили за сигурност тук“. 

Getty Images  Тръмп се снима с "фалшивия" собственик, само и само да има кадър от разрушен магазин, въпреки че истинският собственик отказва да се снима с него.

Да се върнем сега към двайсетте прилики между Хитлер и Тръмп, отбелязани от Нюборн:

1. нито един от двамата не е избран с мнозинство;

2. и двамата намират директни комуникационни канали, за да говорят на масата си последователи. Нацистката партия раздава на хората радиоапарати, настроени САМО с една станция – която предава речите на Хитлер. До 1936 г. неговата реторика вече владее Германия. Тръмп има Twitter. Според Нюборн, огромна част от населението на САЩ умишлено игнорира всички други медии и комуникационни канали и трепетно чака всеки следващ туит на президента, защото отговаря на нуждата им да четат реч на омразата, расистки брътвежи, ксенофобия и т.н. доскоро заклеймявани, а днес „почитани“ глупости;

3. и двамата обвиняват други за „лошото“ и чертаят разделителни линии между расите. Когато Нюборн пише всичко това, Тръмп все още не е започнал да обвинява Байдън за измислени ужаси, но все още обвинява Обама. Но забележете какво се случва днес: Тръмп обвинява Обама, който му остави поправена икономика и отлична социална политика, а „новото двайсет“ е, че започна да обвинява Байдън за проблемите на САЩ. Да, обвинява един човек, който ПРЕДСТОИ да бъде избран за президент, за размириците в страната, в която той самият днес е президент. Всеки друг е виновен, но не и той, нито веднъж!

4. и двамата демонизират опонентите си;

5. и двамата нападат обективната истина. Хитлер много бързо възприема използването на термина Lügenpresse (лъжовна преса), за да опише всеки вестник, който не е съгласен с възгледите му. Както Тръмп възприе термина Fake news (фалшиви новини) за всяка медия, която той лично не харесва;

6. и двамата неуморно атакуват мейнстрийм медиите;

7. атаките им срещу истината, включват и атаки срещу науката. Хитлер иска от учените си да му доказват върховенство на расите, а Тръмп отрича дори Глобалното затопляне, атакува дори икономическите науки и лъже за състоянието на борсите;

8. използват „алтернативни“ факти и лъжите им изопачават реалността;

9. и двамата организират и „оркестрират“ масови шествия и митинги, за да демонстрират статута си;

10. и двамата прегръщат екстремисткия национализъм;

11. и двамата се фокусират върху затварянето на границите;

12. и двамата прегръщат идеята за масови задържания и депортации;

13. и двамата използват национален протекционизъм, за да защитават избрани индустрии. Тръмп използва запалването на протекционистки търговски войни с Европа, Китай и Япония, за да закрепи избрани от него индустрии, дори когато е в разрез с национални интереси и в разрез с опазването на природата;

14. и двамата си циментират управлението чрез обогатяване (финансово) на елитите, които след това връщат „услугата“ и ги крепят във властта;

15. и двамата не зачитат международните норми;

16. атакуват демократичните процеси в държавите си;

17. атакуват върховенството на закона;

18. и двамата възхваляват военната сила. Тръмп дори принуждава федералните власти (паравоенни формирования) да използват все повече военна сила срещу населението. Това, че военните… или част от тях—му се връзват и харесват Тръмп, аз лично намирам за странно, имайки предвид, че си мълчи за платените от Русия убийства на американски военни в Афганистан, както и факта, че когато американците се бият и умират във Виетнам, Тръмп се възползва от парите и връзките на баща си, за да му дадат медицинско, за да се скрие от военна служба;

19. и двамата използват хитрости, за да съсредоточат незаконно властта в себе си. Хитлер използва палежа на Райхстага (най-вероятно запален от самите нацисти с политическа цел), за да наложи фалшиво „извънредно положение“ и да съсредоточи властта в ръцете си и да властва чрез екзекутивни заповеди. Както Тръмп използва фалшива „извънредна национална ситуация“ и дори „затвори“ правителството, за да пренебрегне Конгреса, който му отказа финансиране на тъпата идея да строи стена на мексиканската граница. 

20. и двамата – Хитлер и Тръмп – пренебрегват жените и тяхната роля в съвременното общество. 
 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет