Тръмп стиска палци на Шиндзо Абе

  • 29 август 2020 10:10

  • 1095
  • 0
Тръмп стиска палци на Шиндзо Абе
© Getty Images, архив

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изрази най-голямо уважение към японския премиер Шиндзо Абе, който обяви вчера, че се оттегля от поста заради проблеми със свое старо заболяване - язвен колит, предаде Ройтерс.

Тръмп каза, че е обезпокоен за здравословното състояние на Абе. Той е "голям мой приятел", заяви американският президент за японския премиер и добави, че ще му се обади.

Шиндзо Абе: За един политик най-важното е да демонстрира резултат

Двамата поддържаха добри отношения и имат обща страст към голфа. Управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) ще избере своя нов председател, който на практика със сигурност ще стане следващият министър-председател на страната, около 15 септември, съобщи националната информационна агенция Киодо.

Дотогава Шиндзо Абе ще продължи да заема двата поста. Абе отказа да посочи кого предпочита за свой наследник. Бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба и бившият министър на външните работи Фумио Кишида вече казаха, че възнамеряват да се включат в надпреварата за нов председател на ЛДП. Главният секретар на правителството Йошихиде Суга и министърът на отбраната Таро Коно също са смятани за потенциални кандидати, отбелязва Ройтерс, цитирани БТА.

Вицепремиерът и министър на финансите Таро Асо, който вече е оглавявал правителството, заяви, че не планира да се бори за лидерския пост.
Според японски медии решението кога и как ще бъдат произведени вътрешните избори в ЛДП ще бъде взето във вторник.

Последвайте канала на

Novini.bg
1095 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини