САЩ наложиха нови санкции на китайски физически лица и компании заради Южнокитайско море

  • 27 август 2020 07:15

  • 504
  • 2
САЩ наложиха нови санкции на китайски физически лица и компании заради Южнокитайско море
© Pixabay

САЩ обявиха днес санкции срещу китайски компании и физически лица, обвинени, че допринасят за "милитаризацията" на Южнокитайско море, предадоха световните агенции.

Тези санкции се вписват в новата по-строга политика на САЩ спрямо Китай, обявена в средата на юли от американския държавен секретар Майк Помпейо с цел борба срещу "незаконните" претенции на Пекин в Южнокитайско море на фона на безпрецедентната ескалация на напрежението между двете големи сили.

САЩ започват процедура за връщане на санкциите на ООН срещу Иран

В изявление държавният секретар днес заплаши да продължи да взима мерки, докато Пекин не престане с дестабилизиращите си действия в Южнокитайско море.

"Ще продължим да подкрепяме нашите партньори и съюзници в тяхната съпротива срещу тези дестабилизиращи действия", се казва в изявлението.

Още от днес Държавният департамент ще започне на лишава от американска виза всеки китайски представител, който допринася за изграждането и милитаризирането на изкуствени оспорвани островчета, смятани за предни постове на Китай в Южнокитайско море. Обект на санкциите ще са и онези, които участват в използването от Китай на натиск и принуда над лица от Югоизточна Азия, за да възпрепятстват достъпа им до офшорните ресурси. Тези хора и членове на техните семейства вече няма да могат да влизат в САЩ.

Освен това Държавният департамент по същите причини добави и 24 китайски компании в черния си списък. Тези компании са обвинени, че подпомагат китайската армия да милитаризира тези островчета. Сред тях са и няколко филиала на инженерно-строителната компания Чайна къмюникейшънс канстръкшън.

Novini.bg
504 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бог

2020.08.27 | 08:38

2
боговете налагат санкции наляво и на дясно. а за техния расизъм няма ли кой да им наложе санкции??? например еврогейския съюз???
Баьо

2020.08.27 | 08:35

1
сащ Не е световен съд.

Добави коментар

Водещи новини