САЩ започват процедура за връщане на санкциите на ООН срещу Иран

  • 20 август 2020 07:28

  • 304
  • 0
САЩ започват процедура за връщане на санкциите на ООН срещу Иран
© Pixabay

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще отиде днес в централата на ООН в Ню Йорк, за да уведоми Съвета за сигурност за решението на страната му да започне процедура по връщане в действие на международните санкции срещу Иран, съобщиха световните агенции.

"Трийсет дни след уведомлението на държавния секретар Помпейо, редица санкции ще бъдат възстановени, включително изискването Иран да спре всички дейности, свързани с обогатяване уран. Ще бъде удължено и 13-годишното оръжейно ембарго върху Иран", заяви в комюнике Държавният департамент.

Ходът на САЩ може да доведе до сложна дипломатическа битка. Има вероятност другите държави членки на Съвета за сигурност просто да игнорират искането на Вашингтон, отбеляза ДПА. Повечето от тези страни се съмняват, че САЩ могат легално да предприемат такава стъпка, тъй като президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изтегли страната от споразумението по ядрения въпрос, сключено през 2015 г. между Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност, заедно с Германия.

САЩ отложиха търговските преговори с Китай

Милиардерът републиканец смята за "катастрофално" това споразумение, целящо да попречи на Техеран да се сдобие с атомна бомба. Според Тръмп вдигането на санкциите през 2015 г. в замяна на ирански ангажименти в ядрената сфера е позволило на Ислямската република да събере десетки милиарди долари, използвани за сеене на "хаос, кръв и терор" в Близкия изток и по света, отбеляза Франс прес.

Последвайте канала на

Novini.bg
304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини