Байдън и Харис афишират разбирателство въпреки миналите им дрязги

Джо Байдън се гордее с осемте си години разбирателство с Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият в Белия дом и подчертаваше, че търси "фактора симпатия" при избора на подгласничка. И на първата му реч заедно с Камала Харис изглеждаше, че двамата се спогаждат. Трудно ще е обаче да се забравят острите нападки на сенаторката от Калифорния срещу съперника й на първичните избори на демократите, които Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския охотно припомня, предава БТА.

"Камала, вие сте почетен член на семейство Байдън от доста време", заяви вчера 77-годишният Джо Байдън, обръщайки се към първата цветнокожа подгласничка, избрана от кандидат-президент на голяма американска партия, както и първата от индийски произход.

Настоящата сенаторка Камала Харис е била близка със сина му Бо Байдън, който почина от рак през 2015 г., когато двамата са били прокурори съответно на Калифорния и Делауер.

"Знам колко много Бо ценеше Камала и работата й. И честно казано, за мен това много натежа при вземането на решение" за избора на подгласничка за президентския вот на 3 ноември срещу Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, довери той.

"Той има емпатия, състрадателност, чувство за дълг, грижа за другите, затова се гордея да съм негова подгласничка", каза 55-годишната сенаторка.

Афишираното разбирателство определено беше на дневен ред.

В почти празна зала заради пандемията двамата пристигнаха с предпазни маски и придружени от съпрузите си, за да произнесат първата си официална реч като членове на една листа.

Джо Байдън поздрави Дъглас Емхоф, който по думите му ще е може би бъдещият "втори джентълмен" на САЩ, с игра на думи за "втората дама" - титлата на съпругата на вицепрезидента. А Джил Байдън си направи селфи с него.

Джо Байдън събра рекордните 26 млн. долара за денонощие след избора на Камала Харис за кандидат-вицепрезидент

Казване на истината

Зад усмивките обаче се прокрадваше споменът за първия дебат на демократите през 2019 г., когато Камала Харис изненадващо се счепка с Джо Байдън.

Тя започна с развълнувано изявление, че не смята Джо Байдън за расист, след което го притисна по негови минали позиции за сегрегацията.

Дъщерята на имигранти от Ямайка и Индия тогава разказа как като малко момиче пътувала с автобуси, които са закарвали чернокожи ученици в бели квартали.

Наеженият политически ветеран се защити като заяви, че това е изопачено тълкуване на позициите му.

По ирония на съдбата именно тази размяна на реплики се оказа най-големият успех на сенаторката в първичните избори на демократите. Тя отбеляза рязък скок в избирателните нагласи, но той бе последван от спад и тя се оттегли от надпреварата през декември, още преди първото гласуване. Нещо, което Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския неуморно напомня.

С избирането на Камала Харис за своя дясна ръка Джо Байдън изпрати силен сигнал на хората от обкръжението му, които не са простили тези нападки.

Това е позиция за много доверен човек, който той каза, че е готов да й даде именно за да му казва тя истината. Напомняйки своята известна молба към Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, Джо Байдън вчера сподели: "Помолих Камала да е последният глас в залата", когато всички други участници в някоя среща са си тръгнали, и "да задава трудните въпроси". Защото това е начинът да вземаме най-добрите решения за американския народ."

Бъдещ приемник

С този нов тандем може би се решава бъдещето на партията.

Навършващият 78 години през януари Джо Байдън би бил най-възрастният встъпващ в длъжност президент на САЩ, ако спечели изборите.

С намека си, че ще управлява само един мандат, той създаде впечатлението, че ще подготви дясната си ръка да поеме щафетата, каза преподавателят от Американския университет Дейвид Баркър.

"Избирателите обикновено не се вълнуват от кандидатите за вицепрезидент, но този път може би ще следят по-отблизо Камала Харис, защото е възможно тя да се кандидатира през 2024 г., тоест да стане президент", добави той.
Сенаторката определено не криеше президентските си амбиции по време на първичните избори.

"Твърде амбициозна": в това се твърди, че са я упрекнали някои съюзници на Джо Байдън по време на дългия процес по избиране на подгласник. Много хора тогава заявиха, че това е сексистко изказване.

С бляскавата си кариера, която е пример за "американската мечта", тя може да засенчи ветерана в политиката, който е известен с гафовете си.

Според Дейвид Баркър една от потенциалните опасности е, че със своята "харизма и талант за общуване", Камала Харис "може да привлече вниманието върху пропуските на Байдън в това отношение".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет