Вашингтон наложи санкции на шефката на изпълнителната власт на Хонконг

САЩ обявиха санкции срещу 11 ръководители на Хонконг, включително срещу шефката на изпълнителната власт Кари Лам. Вашингтон ги обвинява, че се опитват да ограничат автономията на територията и свободата на словото и на събирането на жителите й, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"САЩ подкрепят народа на Хонконг и ние ще използваме всички инструменти и правомощия срещу тези, които подкопават автономията му", се казва в изявление на министъра на финансите Стивън Мнучин. В сайта на министерството се заявява, че Кари Лам е пряко отговорна за прилагането на политиките на Пекин за потискане на свободата и демократичните процеси. 

САЩ санкционираха китайски представители за репресиране на малцинства

През 2019 г. тя е настоявала за актуализиране на споразуменията за екстрадиране от Хонконг, за да може негови жители да бъдат съдени в континентален Китай, което предизвика вълна от масови протести на опозицията в Хонконг. Лам участва и в изготвянето, приемането или прилагането на наложения от Пекин закон за националната сигурност в Хонконг.

Коментари

  1. 2020.08.07 | 20:23
    тия расисти пак взеха да дават акъл за правата и совобите по света. и санкции налагат наред. няма да я пуснат в сащ, тя дали иска да ходи??/
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет