Вашингтон наложи санкции на шефката на изпълнителната власт на Хонконг

  • 07 август 2020 18:52

  • 455
  • 1
Вашингтон наложи санкции на шефката на изпълнителната власт на Хонконг
© Getty Images/Guliver (архив)

САЩ обявиха санкции срещу 11 ръководители на Хонконг, включително срещу шефката на изпълнителната власт Кари Лам. Вашингтон ги обвинява, че се опитват да ограничат автономията на територията и свободата на словото и на събирането на жителите й, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"САЩ подкрепят народа на Хонконг и ние ще използваме всички инструменти и правомощия срещу тези, които подкопават автономията му", се казва в изявление на министъра на финансите Стивън Мнучин. В сайта на министерството се заявява, че Кари Лам е пряко отговорна за прилагането на политиките на Пекин за потискане на свободата и демократичните процеси. 

САЩ санкционираха китайски представители за репресиране на малцинства

През 2019 г. тя е настоявала за актуализиране на споразуменията за екстрадиране от Хонконг, за да може негови жители да бъдат съдени в континентален Китай, което предизвика вълна от масови протести на опозицията в Хонконг. Лам участва и в изготвянето, приемането или прилагането на наложения от Пекин закон за националната сигурност в Хонконг.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
455 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тия

2020.08.07 | 20:23

1
тия расисти пак взеха да дават акъл за правата и совобите по света. и санкции налагат наред. няма да я пуснат в сащ, тя дали иска да ходи??/

Добави коментар

Водещи новини