САЩ назначиха нов специален пратеник за Арктика

  • 30 юли 2020 09:09

  • 390
  • 1
 САЩ назначиха нов специален пратеник за Арктика
© Getty Images

Администрацията на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския назначи специален пратеник за Арктика, пост, който беше свободен в продължение на повече от три години, предадоха БТА и Асошиейтед прес.

Държавният департамент на САЩ назначи опитният дипломат от кариерата Джим ДеХарт за американски координатор за Арктика само седмица след като държавния секретар Майк Помпейо обеща Вашингтон да се ангажира повече в региона по време на посещение в Дания. САЩ откриха консулство в полуавтономната датска територия Гренландия по-рано тази година, като част от новата си арктическа стратегия.

Помпейо вече е заявявал, че администрацията на Тръмп е решена да попречи на Китай и Русия да получат водеща роля в Арктика, регион, засегнат сериозно от климатичните промени, припомня АП. Защитници на околната среда отправиха критики срещу Помпейо миналата година, след като той произнесе реч на събитие във Финландия, организирано от Арктическия съвет и заяви, че САЩ и други страни трябва да се възползват от промените, включително намаляването на океанските ледове, за да получат икономическа изгода.

ДеХарт ще заеме един от вакантните високопоставени постове в Държавния департамент. Позицията беше създадена по време на администрацията на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, но оставаше вакантна от началото на управлението на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и оставката на предишния координатор.

"В международната общност САЩ играят важна лидерска роля по арктическите въпроси и остават ангажирани да гарантират един мирен регион, където американските интереси са защитени, територията на САЩ не е заплашвана и арктическите държави си сътрудничат срещу общите предизвикателства", се казва в изявлението на Държавния департамент.

ДеХарт е работил 28 години в американската дипломатическа служба и последният му пост беше на старши съветник по преговорите и споразуменията за сигурността. Той е водил дискусии с Южна Корея за присъствието на американски войски и е бил американски дипломат номер две в Норвегия.

Последвайте канала на

Novini.bg
390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бат САЛИ

2020.08.24 | 21:03

1
Тези помияр от ФАЩ НАВСЯКАДЕ СИ ВРЪТ НОСОВЕТЕ АМА ЩЕ ЯДАТ НА ВОВА ОНАЯ РАБОТА СКОРО

Добави коментар

Водещи новини