Афроамериканец бил арестуван погрешно като крадец чрез технология за лицево разпознаване

  • 24 юни 2020 17:33

  • 410
  • 0
Афроамериканец бил арестуван погрешно като крадец чрез технология за лицево разпознаване
© Pixabay

Афроамериканец, който твърди, че заради грешка в технологията за лицево разпознаване е бил несправедливо арестуван като крадец, поиска публично извинение от полицията в Детройт, предаде БТА.

Във внесената днес от името на Робърт Уилямс жалба се казва, че неговата снимка от шофьорската му книжка от щата Мичиган, съхранявана в щатския архив, неправилно е била маркирана като най-близка до лицето на предполагаем крадец.

"Майкрософт" няма да продава на полицията в САЩ технология за лицево разпознаване

Според полицейските досиета следователи сравнили снимката на Уилямс с кадри от охранителните камери от кражба в магазин за часовници в центъра на Детройт през 2018 г. Това, по думите на 42-годишния афроамериканец, довело до неговия унизителен арест пред дома му през януари пред очите на неговата съпруга и малките му дъщери.

Робърт Уилямс, който е автомобилен механик, се ползва с подкрепата на Американския съюз за граждански свободи. В жалбата му се настоява за публично извинение от полицията, за унищожаване на унищожат досието срещу него и преустановяване на използване на технологията за лицево разпознаване от страна на полицията.

Мая Йорданова
410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини