Вашингтон иска да защити сателитите си от руски или китайски атаки

  • 18 юни 2020 09:22

  • 370
  • 2
Вашингтон иска да защити сателитите си от руски или китайски атаки
© Pixabay

САЩ се опитват да защитят своите сателити от китайски или руски атаки и разчитат на своите съюзници, за да го постигнат. Това заяви високопоставен представител на Държавния департамент, който представи и новата американска стратегия за отбрана в космоса, предаде Франс прес.

Този документ е първият, касаещ стратегията на новите космически сили на САЩ. В него се припомня, че централната цел на министерството на отбраната е да се запази гражданското и военното превъзходство на страната в космоса, по-специално мрежата от геолокализационни сателити, от които зависят както военните, така и спешните служби, транспортът и дори финансовите услуги.

Тръмп удължи с още една година санкциите срещу Северна Корея

Но Китай и Русия развиват способности за кибератаки и за заглушаване на спътниците, разработват електромагнитни оръжия, сателити-убийци и противосателитни ракети, които заплашват директно американските сателити, посочи директорът по космическите въпроси на Пентагона Стивън Китей. Така например Пекин извърши успешно изпитание през 2007 г. с ракета земя-въздух, поразила един от неговите собствени сателити и демонстрира по този начин способността си да атакува сателитите на чужди страни, припомни американският представител. По-наскоро, през 2017 г. Русия изведе в орбита сателит, който може да диагностицира проблемите в руски сателити. Този нов сателит не се е поместил оттогава и се намира на малко разстояние от американски сателит, което притеснява Пентагона.

"Ние все още сме пред тях, но темпото, с което те развиват тези способности, представлява несъмнено риск за нас", каза Китей.

"Това са много сериозни заплахи", предупреждава той.

"Руската и китайската военни доктрини гледат на космоса като на нещо важно за една модерна война и на използването на космически оръжия като на средство за намаляване на военната ефикасност на САЩ и на техните съюзници, както и на средство за спечелване на бъдещи войни", предупреди американският представител. В стратегията се представя и хипотеза за ядрена атака в космоса. Въпреки че липсата на атмосфера ще попречи на всякакво изгаряне, детонацията на ядрено оръжие ще предизвика мощен електромагнитен заряд, който ще унищожи електронните вериги на всички сателити около нея. "Това е заплаха, за която трябва да бъдем подготвени", допълни той. В тази стратегическа конкуренция САЩ отбелязаха точка в края на май с изпращането на двама американски астронавти до Международната космическа станция с кораб на частната американска компания Спейс екс.

Новата американска стратегия подчертава, че Пентагонът има намерение да умножи партньорствата с промишления сектор, при това с подкрепата на съюзниците си. Най-близките съюзници на САЩ в областта на разузнаването - Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство - сътрудничат заедно със САЩ от 2014 г. в рамките на инициативата за междусъюзнически космически операции. Франция и Германия се присъединиха към тях през февруари.

Novini.bg
370 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.06.18 | 13:16

2
ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО СЕ РАЗПАДА
Баио

2020.06.18 | 12:41

1
Крадеца вика,дръжте крадеца.!!!!

Добави коментар

Водещи новини