Пуерто Рико ще решава на референдум дали да стане щат на САЩ

  • 17 май 2020 10:20

  • 2060
  • 6
Пуерто Рико ще решава на референдум дали да стане щат на САЩ
©

Губернаторката на Пуерто Рико Уанда Васкес обяви снощи, че през ноември ще се състои референдум с незадължаващ характер за това дали карибската островна държава да стане щат на САЩ, предаде АП.

На острова със статут на свободно присъединена към САЩ територия е имало референдуми по този въпрос и преди, но тази есен населението за пръв път ще изрази виждането си за това трябва ли Пуерто Рико незабавно да стане щат на САЩ? По този въпрос трябва да се произнесе и Конгресът във Вашингтон.

Темата предизвиква гняв у привържениците на независимостта и членовете на главната опозиционна партия - Народната демократическа партия, която е за запазване на статуквото, отбеляза АП. "Прощатската" партия на губернаторката - Прогресивната нова партия - обаче залага на референдума в надежда страната да започне да получава федерални средства за възстановяване на щетите от ураганите Ирма и Мария, от поредицата земетресения и от последиците от коронавирусната пандемия.

Предишните референдуми са съдържали повече от един въпрос или различни опции, включително независимост или запазване на сегашния териториален статут, но нито един от тях не е бил толкова директен, колкото този, насрочен за 3 ноември, когато ще се състоят общите избори.

Пуерториканците са граждани на САЩ, но нямат право да гласуват на избори за президент на САЩ.

Върховната законодателна власт принадлежи на Конгреса във Вашингтон в сфери като външната политика, отбрана и др. Пуерториканците не плащат федерален подоходен данък, но внасят суми за социални и здравни осигуровки и местни данъци и такси.

Пуерто Рико получава федерална субсидия със значително по-малък размер от щатите в САЩ, отбеляза АП.

Последвайте канала на

Novini.bg
2060 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ив. Дочев - скица

2020.05.17 | 22:51

6
Ние от гара Роман искаме да се присъединим към Босна и Херцеговина . Така жена ми Ваня ще може да обслужва босняците и да си я мие у Искаро безплатно .

2020.05.17 | 11:28

3
Пуерто Рико е "свободно" присъединила се държава към САЩ. Не разбираме какво имат против САЩ, към свободното присъединяване на Крим към Русия. Може би си мислят, че държавите могат "свободно" да се присъединяват само към САЩ.
До реалист

2020.05.17 | 12:56

5
Попрочети малко повече за Крим преди да повтаряш спуснатите ти свише мантри. Крим бе автономна република със собствен парламент и президент и добствена Конституция. Така както е статута на щата Тексас в Сащ.
Реалист

2020.05.17 | 12:07

4

В Пуерто Рико не е имало щатски “оснободители” с танкове и войници......А Крим беше “освободен” под дулата на руските танкове......Промитият ти русофилски мозък няма да схване разликата,обаче....

2020.05.17 | 10:52

2
Почти е като в Америка, но засега е доста по-свободно, а ако станат щат, ще му берат гайлето, горките. Американска база си има и всички знаят за нея
...

2020.05.17 | 10:41

1
ами те са си щат, както Бахамите повечето карибски острови...

Добави коментар

Водещи новини