Американски учени изследват коронавирус синдрома при децата

  • 07 май 2020 17:06

  • 1078
  • 0
Американски учени изследват коронавирус синдрома при децата
© Getty Images

Американски учени се опитват да разберат редкия, но животозастрашаващ възпалителен синдром сред децата, свързан с излагането на новия коронавирус, като обединяват данните от клинични изпитания и от регистрите на пациентите, предадоха БТА и Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Съобщения за такива случаи бяха направени първо във Великобритания, Италия и Испания, но вече клъстери се наблюдават и в САЩ.

Синдромът може да засегне няколко органа, да наруши сърдечната функция, да отслаби артериите. Той може да се прояви дни или седмици след заболяването от Ковид-19.

Синдромът показва колко изненадващи могат да бъдат начините, по които новият коронавирус заразява и разболява хората. Известен е поне един смъртен случай от него във Великобритания. В САЩ няма смъртни случаи от него.

"Но това може да се промени", каза д-р Шон О'Лиъри, специалист по детски инфекциозни болести в Детската болница в Колорадо. Той каза, че се събира информация за болестта, наречена "Педиатричен многосистемен възпалителен синдром, потенциално свързан с Ковид-19".

"Всеки академичен център, който ми е известен, следи за такива случаи и се опитва да ги проследява" - добави той.

Нйоркското щатско министерство на здравеопазването вчера съобщи за 64 случая на новия синдром до 5 май и призова болниците незабавно да обявяват новите. В съобщението не се посочва колко деца са с положителен тест за коронавируса, но се смята, че синдромът може да е свързан с Ковид-19.

Болниците бяха помолени да взимат проби както за PCR тест, така и за бързите тестове, които откриват излагане на вируса SARS-CoV-2.

В интензивното отделение на Пресвитерианската болница към Колумбийския университет в Ню Йорк от синдрома са лекувани 15 до 20 деца, каза д-р Стивън Кърни.

"Състоянието все още е рядко, но става все по-често", уточни Кърни.

Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията работят с териториални епидемиолози, за да съберат данни и да характеризират по-добре синдрома. Целта е да бъде изведена дефиниция, която би позволила на центъра да следи случаите и да даде препоръки на лекарите.

"Децата в повечето случаи се надсмиват над Ковид-19 - каза д-р Джейн Нюбъргър, детски кардиолог в Детската болница в Бостън. - Рядко обаче някое от тях развива този синдром със свръхтежки възпаления".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Той се проявява в цял спектър от оплаквания, като някои от децата постъпват в болница много зле, дори в шок, добави д-р Нюбъргър. Повечето имат висока температура и нарушена функция на един или няколко органи. Състоянието на някои се влошава рязко, и трябва да постъпят в интензивно отделение, други могат да са в обикновено отделение.
Първоначално синдромът се свързваше с болестта на Кавазаки, която в по-тежките случаи може да предизвика възпаление на артериите.
"Децата, които идват при нас обаче са по-зле от типичен Кавазаки - каза Кърни. Безпокои ни най-вече опасността от аневризъм на коронарната артерия, който може да е животозастрашаващ".
Бостънската детска болница организира интернет конференция по темата през уикенда, в който участваха около 2000 души.
Специалистите работят, за да потвърдят връзката с Ковид-19 и за събиране на кръвни проби или ДНК, за да бъде изследвано дали някои деца са предразположени към синдрома. Кардиолозите се безпокоят за трайни усложнения, ако отслабват сърдечните артерии.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1078 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини