Ръст на съкращенията при малкия бизнес в САЩ с над 1000% през март

  • 10 април 2020 19:03

  • 606
  • 0
 Ръст на съкращенията при малкия бизнес в САЩ с над 1000% през март
© Getty Images/Guliver

Броят на работниците, които бяха уволнени от малки компании в Съединените щати, скочи с над 1000% през март в сравнение с предходния месец в резултат на коронавирусната криза, сочат данните, публикувани от компанията за човешки ресурси Gusto, базирани на повече от 100 000 малки предприятия в цялата страна.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Когато молбите за обезщетения при безработица започнаха да нарастват стремглаво в цялата страна през март, съкращенията сред малкия бизнес скочиха с цели 1021% в сравнение с февруари, заяви пред бизнес телевизия CNBC Даниел Стернберг от компанията Gusto, добавяйки, че "това е безпрецедентно".

След десетилетие на растежа на работните места, малките предприятия бързо започнаха да прибягват през последните седмици до съкращения и до намаляване на работните часове, за да оцелеят при текущия силен икономически спад в резултат на пандемията от COVID-19.

Равнището на инфлацията в САЩ е спаднало през март

Според данните на Gusto, броят на малките предприятия в САЩ е намалял с 3,7%. "Това са 4% по-малко наети хора за един месец, което се равнява на повече от 2 милиона души", отбеляза Даниел Стернберг.

През този период малките предприятия в Ню Йорк, особено тези, които разчитат на пешеходния трафик, отбелязаха най-високата нетна загуба на служители, следвани от тези в Небраска и Ню Мексико, установи проучването на компанията Gusto.

Очаква се април да бъде много по-лош, като редица икономисти прогнозират безработицата от 15% или дори 20%.

Като цяло в малките предприятия в САЩ работят около 59 милиона души, според Администрацията за малък бизнес.

САЩ използва суперкомпютри да борят коронавируса

В същото време половината от всички малки фирми заявяват, че няма да могат да работят след три месеца без да им бъде оказана финансова помощ, показва неотдавнашно проучване на Goldman Sachs.

"Вече има предприети много стимулиращи мерки", посочи съоснователят на Gust - Томър Лондон и добави: "Ключът е да предоставите тези долари в ръцете на малкия бизнес".

Данните на компанията Gusto се основават на проучване на техните собствени клиенти, които са предимно малки фирми със 100 или по-малко служители всяка, отбелязва БНР.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини