Медици за болни от COVID-19: Състоянието им се влошава безумно много и безумно бързо

  • 09 април 2020 14:27

  • 32305
  • 13
Медици за болни от COVID-19: Състоянието им се влошава безумно много и безумно бързо
© getty images

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик - скоростта, с която пациентите се влошават и умират от новия коронавирус, е шокираща дори за лекари и медицински сестри с дългогодишен стаж. Сега те се опитват да измислят начин как да спрат тези внезапни влошавания на здравословното състояние.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32966

Пациентите "изглеждат добре, чувстват се добре, обръщаш се и в следващия момент те вече са неконтактни", каза Даяна Торес, медицинска сестра в болница "Маунт Синай" в Ню Йорк, епицентъра на пандемията в САЩ, където инфектираните са над 415 000 души. "Ставам параноична, страх ме е да изляза от стаята им", добави тя.

Не само възрастни и пациенти със съпътстващи заболявания могат да се окажат в ситуацията в един момент да са добре и после само след миг да се окажат на прага на смъртта. Това може да се случи и на млади и здрави хора, казаха пред Ройтерс здравни специалисти.

Млада жена неочаквано починала, докато сестра Лори Дъглас била на смяна в болница "Ауър Лейди ъв дъ лейк" в Батън Руж, Луизиана. Дъглас казва, че след 34 години в професията е развила "интуиция кой ще припадне и кой може да се подобри".

САЩ към Турция: Пратете ни сапун, маски и чували за трупове

"Но при тези хора нищо от това не важи", добави тя. "Миналата седмица тя планираше сватбата си. Тази седмица семейството ѝ планира погребението ѝ", заяви Дъглас, имайки предвид починалата пациентка.

Пациентите може да влязат в болницата с високи равнища на кислород и да водят весел разговор, разказа лекар от Презвитерианската болница в Ню Йорк, и само няколко часа по-късно вече да се "задъхват" и да бъдат интубирани.

"Плашещото тук е, че в това няма никакви правила", каза лекарят, който пожела да остане анонимен.

Тези сцени се разиграват навсякъде. От COVID-19, респираторното заболяване, причинявано от новия коронавирус, към вчерашния ден бяха инфектирани над 1,4 милиона души в целия свят и бяха починали над 83 400 души.

Бързото влошаване вероятно е резултат от "прекомерна" реакция на имунната система, докато тя се бори с вируса, каза д-р Ото Янг, специалист по инфекциозни болести в медицинския център УКЛА в Лос Анджелис.

Наричано цитокинова буря, това явление се наблюдава, когато тялото свръхпроизвежда имунни клетки и активиращите ги съединения - цитокини - предизвиквайки опасно високо кръвно налягане, белодробни поражения и органна недостатъчност.

Емили Музика, 25-годишна медицинска сестра в предградията на Ню Йорк, каза, че миналата седмица претърпяла емоционален срив след случай, при който сравнително здрава 44-годишна жена се нуждаела внезапно от интубация.

"Онази вечер имах емоционален срив", каза тя. "Плаках на приятеля ми", добави Музика.

Медия от САЩ: Младите не са застраховани

В случая с пациентите с COVID-19 интубацията означава в устата на мъчещ се да диша пациент да бъде поставена тръба, минаваща през дихателните му пътища, за да може той да бъде прикачен към апарат за обдишване.

Журналистът от Асошиейтед прес Аник Джесданун, който беше в добро здраве и е пробягал 83 маратона, е починал миналата седмица от COVID-19 според публикация във Фейсбук на неговата братовчедка, Принда Мулпрамук, предаде БТА.

Петдесет и една годишният Джесданун отначало не се нуждаел от хоспитализация според публикацията. Бил започнал да се възстановява и при докторска визитация в края на март показвал чисти бели дробове и силни признаци на жизненост. Но "внезапен обрат в ситуацията" го праща в спешното отделение на 1 април, а "13 часа по-късно го загубихме", написа Мулпрамук.

Медицинска сестра в интензивното отделение на болница "Маунт Синай" разказва как е ставала свидетел на това как при пациенти бързо се е стигало до бъбречна недостатъчност, допълвайки, че при мнозина се налага да бъде приложен интравенозно разредителят на кръвта хепарин. "Състоянието им се влошава безумно много и безумно бързо", каза сестрата. "Полагаме наистина големи усилия да открием как да ги лекуваме", добави тя.

Лекари казват, че имат ограничен успех при спасяването на пациенти, които изискват интубация.

Втори пореден ден с близо 2000 починали с COVID-19 в САЩ

В медицинския център "Ървинг" към Колумбийския университет интубираните пациенти прекарват по около две седмици на апарати за обдишване, заяви в петък главният хирург д-р Крейг Смит.

Лекарят от Презвитерианската болница в Ню Йорк каза, че умират повече пациенти от обичайното, поставени на апаратите. Точните числа не са известни с оглед на това, че епидемията все още върлува, а болниците понякога работят при хаотични условия.

Някои от тези лечебни заведения експериментират с неизпитани лекарства с надеждата да помогнат на пациентите, включително с медикамента срещу малария хидроксихлорокин.

"По същество опитваме всичко при тези пациенти", каза лекарят от Презвитерианската болница в Ню Йорк.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
32305 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
ДМ

2020.04.09 | 20:22

8
Тези новини са доста притеснителни. Моля ви пуснете оригиналните статии. Търсих в Гугъл имената Emily Musica and d-r Otto Young / d-r Otto Yang, не открих тези изказвания.

2020.04.10 | 23:17

13
Което май си е плагиатство, защото там авторите са други

2020.04.10 | 23:16

12
Опитвам се да кача линк-а, но не се публикува

2020.04.10 | 23:15

11
Цялата статия е дословен превод от статия на Reuters от 8.4.
СЪЩО ДОСТА ИНТЕРЕСНО Е

2020.04.10 | 11:16

9
ЧЕ ЗА ЖУРНАЛИСТА,МАРАТОНИТЕ И Т.Н. НЯМА НИКАКВА ИНФОРМАЦИЯ В СВЕТА ОСВЕН ТАЗИ СТАТИЯ В БГ. И ДВА РУСКИ САЙТА????????

2020.04.10 | 22:45

10
потърсете "Anick Jesdanun" в Google
ВЪПРОС КЪМ ДОЛНИТЕ ДВАМА

2020.04.09 | 15:45

3
Вие до кога ще пишете от руски IP-та?
мхм

2020.04.09 | 17:09

7
Докато не ги изловят и вкарат в затвора.

2020.04.09 | 16:16

4
СПЕЦИАЛНО ЗА БГ МИ СЕ ВЪРТЯТ ЕДНИ 10 МИЛИАРДА ЗАЕМ.И ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ НАРОЧНО СЕ НАГНЕТЯВА ОБСТАНОВКАТА ЗА ДА ИМА ОПРАВДАНИЕ ЗА ТЕЗИ ПАРЯНГИ!
мхм

2020.04.09 | 17:08

6
Защото не можеш да мислиш.

2020.04.09 | 17:05

5
н.а. м.а.й.к.а. в.и. п.у.т.к.а.т.а. е безумно широка
Въпрос към Новини.бг

2020.04.09 | 15:32

2
По колко плаща щаба за такива "съпортващи" новини?
РР

2020.04.09 | 15:17

1
Колко паряги ще изкарате от тия глупости, дето си ги смучите от пръстите

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини