58 милиарда долара в помощ на авиокомпаниите предлага US Сенатът

Сенатът на САЩ предложи на авиокомпаните, борещи се за оцеляване, безпрецедентна помощ на стойност 58 млрд. долара, чрез която да покрият заплатите на персонала, информира Ройтерс.

Авиопревозвачите от цял свят търсят държавна подкрепа и превръщат пътническите самолети в товарни в отчаян опит да наберат приходи на фона на срива в търсенето на пътнически полети заради пандемията от коронавирус и ограниченията, наложени от множество страни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16003

Финансова подкрепа от САЩ за българите в битката с коронавируса
Заради Ковид-19 бяха спрени от движение много от самолетите в света, а правителствата са принудени да обсъдят немислими по-рано мерки, за да предовратят фалити.

"За авиокомпаниите Апокалипсисът е сега", каза Александър дьо Жуниак, генерален директор Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ-IATA).

Организацията прогнозира, че пандемията ще струва на световния авиосектор 252 млрд. д. загубени приходи тази година. МАВТ посочи, че се е обърнала към 18 страни в Азиатско-тихоокеанския регион, сред които Индия, Япония и Южна Корея, с молба за извънредна подкрепа за авиокомпаниите.

Сенатът на САЩ прие пакет мерки за подпомагане на бранша. Половината от средствата ще бъдат под формата на грантове, за да се покрият заплатите на близо 750 000 служители. Компаниите, които получат такова финансиране, няма да имат право да съкращават служители до 30 септември или да изменят колективните трудови договори.

Законопроектът налага ограничения върху обратното изкупуване на акции, върху дивидентите и възнагражденията на ръководните кадри и позволява на правителството да придобие акции на компаниите, техни гаранции или други видове компенсация.
Очаква се Камарата на представителите да подкрепи пакета утре.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16003

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет