Помпейо предупреди за нарастващото влияние на Китай в Казахстан

  • 02 февруари 2020 15:09

  • 894
  • 2
Помпейо предупреди за нарастващото влияние на Китай в Казахстан
© Getty Images

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е в Казахстан, където настоя властите да внимават с влиянието на руските и китайските инвестиции, предаде Асошиейтед прес.

Помпейо заяви днес пред казахстанските ръководители, че привлекателността на такива инвестиции е за сметка на суверенитета и може да ощети, вместо да подпомогне, развитието в дългосрочен план.
В началото на кратката си визита държавният секретар се срещна с етнически казахстанци, чиито семейства са изчезнали или са били задържани при репресиите на Китай над мюсюлманите и други етнически и религиозни малцинства в Синцзян-уйгурския автономен регион в западен Китай

Помпейо поздрави Казахстан за репатрирането на бойци, воювали в редиците на Ислямска държава, от Ирак и Сирия. Казахстан си върна близо 600 бойци и членове на семейства, задържани в райони, някога контролирани от групировката.
Държавният секретар на САЩ призова висшите държавници в централноазиатската страна да работят за продължаване на реформите, които ще позволят по-големи американски инвестиции там.

САЩ подкрепят стремежа на Казахстан да изгради отношения с други страни, но призовават за сътрудничеството с американски компании, заяви на пресконференция Помпейо, цитиран от ТАСС, след разговори с външния министър Мухтар Тлеуберди.
Тлеуберди коментира, че участието на САЩ в изпълнението на проекти в Централна Азия ще се отрази положително на инвестициите в региона.

На пресконференция в Нур Султан Помпео призова международната общност да направи повече срещу извършваните от китайските власти репресии в Синцзян, като предостави убежище на живеещите там мюсюлмански малцинства, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Той отбеляза, че е обсъдил този въпрос с казахстанския си колега. "Ние обсъдихме трафика на хора и съдбата на над един милион уйгурски мюсюлмани и етнически казахи, които Китайската комунистическа партия е задържала в Синцзян, точно зад казахстанската граница", посочи американският държавен секретар. "Съединените щати призовават всички страни да се присъединят към нас в настояването за незабавно прекратяване на тези репресии. Ние просто ги молим да предоставят безопасно убежище на онези, които искат да избягат от Китай", добави Помпейо.

Според правозащитни организации най-малко един милион китайски мюсюлмани, повечето уйгури от Синзцян, но също казахи, са интернирани в "лагери за превъзпитание" от китайските комунистически власти, припомня АФП. Пекин отхвърля това число и говори за "центрове за професионална подготовка", предназначени да помогнат на населението да си намери работа и да го отдалечи от изкушението на религиозния екстремизъм.

Последвайте канала на

Novini.bg
894 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хм

2020.02.02 | 17:22

2

Помпи, нещо за китайския вирус?

2020.02.02 | 15:31

1

Какво значи предупреди? КАЗАХСТАН СЕ РАДВА НА НАРАСТВАЩОТО ВЛИЯНИЕ НА КИТАЙ И РУСИЯ. Все едно Русия да ни "предупреди" за нарастващото влияние на Германия и САЩ у нас.

Добави коментар

Водещи новини