В Сената на САЩ приемат обвиненията за импийчмънт на Тръмп

  • 16 януари 2020 15:40

  • 653
  • 2
В Сената на САЩ приемат обвиненията за импийчмънт на Тръмп
© Getty Images/Guliver

Сенатът на САЩ днес започва да разглежда искането на долната камара на Конгреса да бъде отстранен от длъжност президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския по обвинения в злоупотреба със служебно положение. Все още остават нерешени обаче важни въпроси като този дали на процеса в Сената ще бъдат призовани свидетели, предаде Ройтерс.

Вчера Камарата на представителите, в която демократите имат мнозинство, изпрати двете официални обвинения срещу Тръмп в контролирания от републиканците Сенат, където следващата седмица ще започне третият съдебен процес за отстраняване от длъжност на президент на САЩ.

Изпращат в Сената основанията за импийчмънт на Тръмп

Днешната процедура в Сената ще бъде повече церемониална, отколкото по същество. Седемте "прокурори" от Камарата на представителите ще представят обвиненията в Сената в 17 ч. по Гринуич.

Сенатът ще покани председателя на Върховния съд Джон Робъртс да положи клетва в 19 ч. по Гринуич, за да председателства процеса и да закълне 100-те сенатори като съдебни заседатели. След това Сенатът ще уведоми Белия дом, че предстои съдебен процес срещу президента.

Стана ясно кой ще изпълнява ролята на главен прокурор по делото срещу Тръмп в Сената

Членовете на Камарата на представителите одобриха изпращането на обвиненията в Сената с 228 на 193 гласа, като цяло разпределени по партийна принадлежност. Те изпращат Тръмп на съд по обвинения в злоупотреба със служебно положение заради искането от Украйна да разследва политическия му съперник Джо Байдън и за възпрепятстване на работата на Конгреса, защото е блокирал поискани от конгресмените демократи документи и свидетелски показания.

Очаква се Сенатът да обяви Тръмп за невинен и президентът да запази поста си, тъй като никой от 53-мата сенатори републиканци не е изявил готовност да гласува за отстраняването му от поста, а за такова решение е необходимо мнозинство от две трети, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
653 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.01.16 | 20:23

2

Тотални идиоти! Играят си на демокрация! Знаят, че не могат да свалят този малоумник Дони.
Само харчат парите на данъкоплатците. Такъв урод за президент не са имали много отдавна.

2020.01.16 | 16:01

1

Тотални идиоти! Харчат парите на данъкопладците. Дони няма да го мръднат, а и по този начин му гарантират втори мандат. САЩ не са имали такъв президент от времето на Рейгън. Успех и здраве за Дони!!!

Добави коментар

Водещи новини