САЩ отмениха санкциите срещу латвийското пристанище Вентспилс

  • 19 декември 2019 07:58

  • 677
  • 0
САЩ отмениха санкциите срещу латвийското пристанище Вентспилс
© Getty Images/Guliver

САЩ отмениха наложените на 9 декември санкции срещу едно от главните латвийски пристанища след като правителството на балтийската република пое контрол върху работата му, съобщи американското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Миналата седмица латвийският парламент прие закон за поемане на контрола върху двете най-големи пристанища в страната, за да могат останат отворени, след като санкциите на САЩ срещу латвийски олигарх поставиха под въпрос работата им, тъй като той ги контролираше.

Латвийският политик и бизнесмен Айварс Лембергс и четири организации, които той владее или контролира, бяха санкционирани от САЩ по подозрения в корупция. Лембергс нарече обвиненията "фалшива новина".

Сенатът на САЩ въвежда санкции срещу "Северен поток - 2" и "Турски поток"

Освен Лембергс, който е кмет на Вентспилс, бяха санкционирани свободното пристанище Вентспилс, агенцията за развитие на Вентспилс, асоциацията за развитие на бизнеса и Латвийската асоциация на транзитния бизнес. На 10 декември Лембергс обяви, че подава оставка като член на ръководството на пристанище Вентспилс, за да не възпрепятства конкурентоспособност му.

"Изваждането на пристанище Вентспилс от санкционния списък подчертава нашата решимост да работим в тясно сътрудничество с партньорите ни в борбата срещу корупцията", се казва в изявление на финансовото ведомство на САЩ.
Вентспилс е второто по големина латвийско пристанище, след Рига. През него минава голяма част от износа на петролни продукти за Беларус.

"Това е добра новина за латвийския транзитен бизнес и за бизнесмените, които работят със свободното пристанище Вентспилс", написа латвийският министър на транспорта Талис Линкайтс в Туитър.

По-рано вчера латвийското правителство обяви, че ще създаде ново държавно акционерно дружество, което да управлява пристанище Вентспилс. Портът ще работи под надзора на четиричленен борд, назначен от правителството.

Китай: САЩ да си поправят грешката!

Последвайте канала на

Novini.bg
677 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини