Майк Помпейо: САЩ не са давали на Турция "зелена светлина" за операцията ѝ в Сирия

Вашингтон не е давал на Турция "зелена светлина" за операцията ѝ в Сирия, противно на някои твърдения, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в интервю за телевизия Пи Би Ес, предаде БТА.

"Това е лъжа. САЩ не са давали на Турция "зелена светлина". Спомнете си нашата задача (в Сирия). Ние отидохме там, където хора бяха убивани, горени, държани в клетки. Президентът започна кампания за разгромяването на халифата и това беше постигнато", заяви Помпейо.

На въпрос за изтеглянето на американските войски от североизточна Сирия, където Турция започна офанзива срещу кюрдските милиции, той изтъкна, че това решение било взето, за да не бъдат излагани на риск военните. "Ние ще продължаваме да защитаваме нашите граждани от терористична заплаха", посочи Помпейо.

В същото време той изрази мнението, че изтеглянето на американските военни от зоната на турската операция ще доведе до възраждането на терористичната организация "Ислямска държава".

"Не вярвам това да стане", заяви държавният секретар, коментирайки изявленията на американски законодатели по този въпрос. "Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския разбира заплахата", увери той.

Коментари

  1. 2019.10.10 | 07:24

    Нали взехте на сирийците петрола и едва ли ви трогват безчинствата Турция там!?

  2. 2019.10.10 | 07:55

    Вие пък все трябва да...-,, давате зелена светлина" на някои...?!А на Вас кой ви даде навремето ,,зелена светлина" да избивате мирни граждани със самолетни бомби в Сърбия...?!

  3. 2019.10.10 | 11:02

    тия създадоха армия от ислямисти джихадисти, които обявиха халифат. после отидоха да спасяват хората от творението си. гати боклуците долни.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет