Външният министър на Ирландия: Изтича времето за изясняване на споразумението за Брекзит

  • 27 септември 2019 21:06

  • 1667
  • 0
Външният министър на Ирландия: Изтича времето за изясняване на споразумението за Брекзит
© Getty Images/Guliver (архив)

Министърът на външните работи и търговията на Ирландия Саймън Ковини предупреди днес, че изтича времето за Великобритания и ЕС да изяснят споразумението за своята раздяла, предаде Ройтерс.

След среща в Брюксел с главния преговарящ от ЕС Мишел Барние ирландският министър отбеляза, че преговорите трябва да стъпят на "сериозни предложения" от Лондон за това как да бъде подменен предпазния механизъм за границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

"Това още не се е случило и докато няма сериозно писмено предложение, дотогава ще останат сегашните големи разногласия. А времето изтича", каза Ковини пред репортери.

Барние подчерта, че ЕС е категорично единодушен в настояването си за ефективно законово уреждане на въпроса с ирландската граница и необходимостта да се избегне "твърдата граница" и да се запази целостта на европейския единен пазар.

"Тежестта пада върху британския министър-председател и неговия екип", каза Ковини и декларира, че Ирландия е готова да приеме отлагане на датата на Брекзита. "Удължаване е за предпочитане пред напускане без сделка", каза той.

Британският министър за Брекзита Стивън Баркли, който също се срещна днес с Барние, каза, че има още много път до сключване на сделката.

Мисля, че стигаме до момента на истината в тези преговори", заяви той в телевизионно интервю. Баркли повтори, че предпазният механизъм трябва да бъде премахнат, но е необходимо споразумението да бъде постигнато с проява на добра воля и от двете страни.

БТА
1667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини