Католическата епархия в Сейнт Луис разпространи имената на 61 свещеници педофили

  • 27 юли 2019 08:20

  • 998
  • 0
Католическата епархия в Сейнт Луис разпространи имената на 61 свещеници педофили
© gettyimages (архив)

Католическата епархия в американския град Сейнт Луис вчера разпространи имената на 61 свещеници, срещу които има "обосновани" обвинения в сeксуален тормоз на деца, предаде БТА, цитирайки АП.

Епархията публикува имената онлайн и каза, че смята да включи списъка в извънредно издание на своя вестник, за да достигне до 150 000 католически домакинства. Църковната управа на епархията уточни, че никой от тези свещеници в момента не е действащ. Отделно бяха огласени и имената на други трима свещеници, обвинени в притежание на детска порнография.

В писмо на сайта на епархията архиепископ Робърт Карлсън пише, че е бил свидетел на "разрушителното въздействие", което сексуалният тормоз е имал върху живота на жертвите и техните семейства. "Ще бъде болезнено за всички ни да видим имената на свещенослужители, обвинени в поведение, което едва ли можем да си представим. Но публикуването на техните имена е това, което трябва да се направи", пише Карлсън.

Списъкът на обвинените в сексуален тормоз включва 34 имена на починали. Всички обвинени, които са още живи, са били отстранени от служба. Разследването в Сейнт Луис беше предшествано от доклад в Пенсилвания миналата година, в който се разкриват злоупотребите с повече от 1000 деца, извършени от стотици свещеници от 40-е години на миналия век насам, и опитите на висшестоящи църковни служители да ги прикрият.

След оповестяването на предишния доклад Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се зарече да се положат максимални усилия за изкореняване на сексуалния тормоз в клира и поиска прошка от жертвите на посегателствата. Миналата година две католически епархии в щата Мисури разпространиха сходни списъци на обвинени религиозни лидери.

Филип Епитропов
998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини