САЩ обявиха нови санкции срещу лица и фирми, свързани с режима във Венецуела

  • 25 юли 2019 20:50

  • 416
  • 0
САЩ обявиха нови санкции срещу лица и фирми, свързани с режима във Венецуела
© Getty Images/Guliver

САЩ огласиха днес нови санкции срещу режима на венецуелския президент Николас Мадуро - за злоупотреба с продоволствена помощ, предаде Франс прес, като се позова на американското финансово министерство.

Санкции са наложени на 10 души и 13 юридически лица във връзка с корупционна схема с хранителни субсидии, включително на тримата доведени синове на Мадуро, на фона на острия недостиг на храни във Венецуела, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Главна мишена на новите санкции, които се добавят към дълъг списък наказателни мерки, предприети през последните месеци, е колумбиецът Алекс Сааб . Той е обвинен, че е "организирал мащабна корупционна мрежа, дала възможност на президента

Мадуро и режима му да извлекат огромни печалби от вноса и разпределянето на храни", посочва в комюнике министерството.

"Те използват храните като средство за упражняване на обществен контрол, като възнаграждават политическите си поддръжници и наказват противниците, а наред с това прибират в джоба си стотици милиони долари чрез мошенически схеми", отбелязва финансовият министър Стивън Мнучин.

Според Вашингтон в центъра на машинациите е правителствената програма за продоволствена помощ КЛАП.

Сред санкционираните са и трима доведени синове на Мадуро - деца на съпругата му Селия Флорес - Уолтер, Йосер и Йосуал, обвинени, че са получавали подкупи от Алекс Сааб в замяна на достъп до правителствени договори на завишена стойност, основно в рамките на програма КЛАП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини