6 млн. долара кръвнина за първия човек на Луната

  • 25 юли 2019 10:57

  • 2654
  • 0
6 млн. долара кръвнина за първия човек на Луната
© Getty Images

Роднините на астронавта Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната, са получили след смъртта му в съответствие с конфиденциално споразумение 6 милиона долара от болница, в която той се е лекувал, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

За това свидетелстват документи, предоставени на вестника от анонимен източник. „Ню Йорк таймс“ уточнява, че журналисти са установили истинността на документите.

Нийл Армстронг почина в края на август 2012 г. на 82-годишна възраст. В началото на същия месец той се е подложил на сърдечна операция. След нея Армстронг се възстановявал в болница в Синсинати, Охайо. Роднините му обвинили болничния персонал в лоши грижи към астронавта. През 2014 г. те заявили пред представители на лечебното заведение, че са готови да огласят информация за това.

В края на краищата представители на болницата „Мърси Хелт-Феърфийлд“ и юристи на роднините на Армстронг са сключили конфиденциално споразумение. Болницата се съгласила да плати 6 милиона долара. Бенефициенти на споразумението от 2014 г. са 10 членове на семейството на Армстронг - двамата му сина, сестра му, брат му и шестима внуци, се казва в представени пред съд в Синсинати документи, които станаха публично достояние. Около 5,2 милиона долара си поделили двамата сина на Армстронг, а останалите средства са разпределени между брат му, сестра му и внуците му. Съпругата му Каръл не е получила пари от споразумението. Според синовете му Марк и Рик, предоставените от болницата грижи са стрували живота на баща им.

Вестникът отбелязва, че роднините на Армстронг и представители на болницата се обърнали към независими експерти, за да се направи преценка на лечението на Армстронг и на грижите за него. Някои експерти били на мнение, че взетите от болничния персонал решения са били грешни и са предизвикали вътрешен кръвоизлив у астронавта.

Двете страни се договорили да не разкриват информация за споразумението. Вдовицата на астронавта Каръл заяви пред вестника, че не е участвала в споразумението.

Последвайте канала на

БТА
2654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини