Доналд Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

  • 18 юни 2019 19:06

  • 2496
  • 7
Доналд Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие
© Getty Images

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заявява в интервю, че би обмислил използването на военна сила срещу Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрено оръжие, но оставя отворен въпроса дали това се отнася и за защита на доставките на петрол, предадоха Ройтерс и ТАСС.

За разлика от някои републиканци в Конгреса, които настояват за военен отговор, пред списание "Тайм" президентът казва, че нападенията срещу двата танкера в Оманския залив са "много дребни" инциденти засега. На въпрос дали би обмислил военни действия срещу Иран, за да му попречи да придобие ядрено оръжие или за да гарантира свободен трафик на петрола през Персийския залив Тръмп отговаря: "Със сигурност бих отишъл заради ядрените оръжия, а другото бих оставил под въпрос".

Той пояснява, че от гледна точка на петролни доставки Оманският залив няма такова стратегическо значение за САЩ, каквото има за Китай или Япония. Той посочва, че през последните две и половина години САЩ са постигнали "голям напредък в областта на енергетиката" и постепенно се превръщат в износител на петрол.

САЩ обвиняват Иран за нападенията срещу норвежки и японски танкер, като се позовават на поредица снимки, които показват как матроси от катер на иранската Революционна гвардия отстраняват неизбухнала магнитна мина от корпуса на японския кораб, нападнат на 13 юни. Иран отрича обвиненията.

В интервюто Тръмп посочва, че е съгласен със заключенията на американското разузнаване, че Иран е извършил нападенията срещу танкерите, но добавя, че откакто той е президент, Техеран е по-малко враждебен към Вашингтон. "Ако погледнете реториката сега в сравнение с дните, когато те подписваха споразумението (ядрената сделка с Иран от 2015 г.), тогава винаги имаше "Смърт за Америка, смърт за Америка, ще унищожим Америка, ще убием Америка!" Сега вече не чувам това толкова често", казва Тръмп пред "Тайм" и добавя, че не очаква да го чува.

БТА
2496 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
dfsv

2019.06.19 | 02:11

6

Не знам защо ми се струва че първата държава която ще бъде нападната с оръжие за масово поразяване познай коя е?

Фатал

2019.06.19 | 03:19

7

Началото няма голямо значение, важното е накрая кой как ще изглежда.
Познай коя е единствената държава печелила световна война и 75 години след това е много по- зле от загубилите.

рижавия педал

2019.06.18 | 23:57

5

е като ТИКВАТА-безобиден,само лае. Истинските му господари са циониската мафия.

jdjd

2019.06.18 | 23:54

4

Hahah i za6to ne? Vsqka darjava trqbva da si ima 6tom edna ima.

степан

2019.06.18 | 23:36

3

Този да не е габровец или от шоплука та хвърля тези димки явно иска да убие бълхата като си запали чергата .

2019.06.18 | 22:36

2

Абе кога ли ще им писне на руснаците и на китайците от тая американска педерастия да земат да изпелят тая зган

Тодор

2019.06.18 | 20:03

1

Имайки тези за приятели, на нас не ни трябват врагове.

Добави коментар

Водещи новини