САЩ прехванаха руски военни самолети при навлизане в буферна зона край бреговете на Аляска

Американски военни самолети са прехванали шест руски военни самолета при навлизане в буферна зона край бреговете на Аляска. Това съобщиха вчера военните на САЩ. Те отбелязаха, че през цялото време руските самолети са останали в международно небе, предаде ДПА.

В понеделник първо два руски Ту-95 били прехванати от два американски Ф-22. После втора група руски самолети, състояща се от два самолета "Туполев" и два Су-35 били прехванати от друга двойка Ф-22, обяви Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД).

Руското министерство на отбраната заяви, че четири стратегически ракетоносеца Ту-95 са извършили полети, без да нарушават граници, и че "на определени етапи от маршрута руските самолети били ескортирани" от американски изтребители. В руското изявление не се споменава за самолети Су-35.

По-рано тази година Канада съобщи за други случаи, при които руски военни самолети са навлизали в буферни зони. НОРАД включва САЩ и Канада.

Според Федералната въздухоплавателна администрация на САЩ всяко влизане в буферните зони, известни като Опознавателни зони на противовъздушната отбрана, трябва да се обявява предварително. ОЗПВО край Аляска се простира на повече от 300 км от брега.

През Студената война подобни прехващания се случваха редовно, когато комбинираната американско-канадска ПВО се стремеше към възпиране на съветските бомбардировачи и разузнавателни самолети край северноамериканските граници, отбелязва ДПА.

Коментари

 1. 2019.05.23 | 07:17

  ....както се разкарват със Су-то и всичко изглежда 6 ... извъднъж на екранчето изписва че си прихванат с червено мигащо надписче и започва да се лее руска пот .... Рапторчето те е наближило изотзадзе , а ти си зяпал баирите с неФероятното Су :) и просто не си разбрал ! :)

 2. 2019.05.22 | 08:56

  То и Наполеон и Хитлер бяха много ербап,но видяхме кой сбърка...!

 3. 2019.05.22 | 08:25

  Тука в ече ватенките много ще сбъркат...

  1. 2019.05.22 | 08:34

   Колега много миришеш. Кога се къпа за последно?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет