САЩ смекчават скоро някои търговски ограничения срещу Huawei

18 май 2019 06:57

САЩ смекчават скоро някои търговски ограничения срещу Huawei
© gettyimages
796 3

Съединените щати може да смекчат скоро някои търговски ограничения срещу Хуавей (Huawei), след като включването на китайския телекомуникационен гигант в американския "черен списък" тази седмица направи купуването от компанията на стоки американско производство почти невъзможно, предаде Ройтерс.

Възможно е министерството на търговията на САЩ да издаде временно общо разрешително, за да осигури време на фирмите и хората, които имат оборудване от Хуавей, да се погрижат за неговата поддръжка, каза негова говорителка. Тя уточни, че разрешителното ще остане в сила 90 дни и няма да важи за нови трансакции. От Хуавей засега не са коментирали въпроса.

В четвъртък министерството на търговията на САЩ включи китайския телекомуникационен гигант в своя списък на юридическите лица, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без специално разрешително. В "черния списък" по принцип попадат компании, чиято дейност е смятана за вредна за националната сигурност или външнополитическите интереси на Съединените щати.

Новината за възможното смекчаване на американските ограничения срещу Хуавей дойде на фона на ескалацията на напрежението между САЩ и Китай в областта на търговията. Вчера американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския отложи с 6 месеца взимането на каквото и да било решение за налагане на мита на автомобили и автомобилни части, за да не изостри търговските спорове с европейските страни и Япония. Той освен това се съгласи да отмени митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада и Мексико.

Тръмп направи тези отстъпки към традиционни съюзници на САЩ, за да се съсредоточи върху търговския конфликт с Китай, коментира авторитетният британски вестник "Файненшъл таймс", предаде БТА. Търговските напрежения между двете най-големи икономики в света може да представляват риск за глобалната икономика, ако въпросът не бъде уреден, предупреди междувременно управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, цитирана от Ройтерс. Миналия месец МВФ понижи прогнозата си за световния икономически растеж през тази година от 3,5 процента на 3,3 на сто.

Филип Епитропов
796 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
jon thompson

2019.05.21 | 00:26

3

сега ще се расчита на-моторола а тя пьк беше китаиска

империята на ЗЛОТО

2019.05.18 | 07:10

1

вече се разпада.КИТАЙ Е СИЛА НОМЕР ЕДНО,ВЪВ СВЕТА.ДЖЕНДЪРИТЕ ДА ГО ДУХАТ.

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.05.18 | 09:20

2

Империята на злото беше и остава русия!

Добави коментар

Водещи новини