Рекордно ниски температури взеха пет жертви в САЩ

  • 30 януари 2019 19:26

  • 1347
  • 1
Рекордно ниски температури взеха пет жертви в САЩ
© Getty Images

Арктически студ скова Съединените щати и вече взе пет жертви. Общо 230 милиона души в САЩ и Канада са блокирани от капризите на полярен циклон, предава БТВ.

В щата Илинойс, където е и най-голямата българска общност, температурите паднаха до минус 30 градуса. Oбявено бедствено положение. До петък са затворени училища, учреждения, дори някои клиники. 

Следва свитеделски разказ от Чикаго: Разликата между температурата в купето на влак и навън е почти 50 градуса! Заради вятъра градусите навън се усещат като минус 46. Местните медии правят сравнение, че градът е с по-ниски температури дори от Аляска, Мурманск и връх Еверест.

Рекордно ниските температури създадоха хаос по пътищата, въпреки предупрежеденията пътуванията да се ограничат. Езерото Мичиган замръзна, а реките заприличаха на ледени магистрали. Властите предупреждават, че дори за 10 минути навън - човек може да получи измръзвания.

Ако се наложи излизане - съветът е задължително да се носят по няколко ката топли дрехи и да не се вдишва дълбоко от ледения въздух.

Арктическият студ е причинен "полярен вихър", който нормално се върти около Северния полюс, но сега се измества на юг заради топла вълна от Африка. Циклонът се придвижва на изток към Ню Йорк и Бостън.

Novini.bg
1347 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЯЯ

2019.01.31 | 14:29

1

В БГ поддържаме по-здравословни температурни разлики в купетата спрямо външната - 5-10гр.

Добави коментар

Водещи новини