Тръмп посети синагогата в Питсбърг

  • 31 октомври 2018 07:41

  • 607
  • 0
Тръмп посети синагогата в Питсбърг
© gettyimages

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския посети синагогата в Питсбърг и отдаде почит към загиналите при съботното нападение там, предадоха световните агенции.

Тръмп и съпругата му Мелания, която беше заедно с него, изразиха почитта си към 11-те убити в синагогата "Дървото на живота" чрез поставянето на бели цветя и малки камъчета, върху всяка от поставените звезди на Давид (еврейски звезди) в памет на загиналите. Те бяха придружавани от равин, който разговаряше с тях при всяка звезда, всяка от които беше пред синагогата в Питсбърг, Пенсилвания, и беше с името на някоя от жертвите. На малко разстояние след тях се движеха Иванка Тръмп заедно със съпруга й Джаред Къшнър, който е евреин, и също се спираха на всяка от възпоменателните еврейски звезди.

Вътре в синагогата Тръмп и първата дама запалиха свещи в памет на загиналите, заяви Белият дом. Те бяха в предверието, но не влязоха до самото местопрестъпление. След около 20 минути напуснаха сградата. Тръмп и съпругата му след това посетиха болница, където се лекуват ранени при нападението. Единият от четиримата ранени полицаи все още е настанен там и е в интензивно отделение. Но Тръмп и антуражът му, част от който беше и министърът на финансите Стивън Мнучин, също евреин, не бяха посрещнати с отворени обятия в скърбящия град, информира БТА, цитирайки ДПА.

Група протестиращи, които според медийни съобщения наброявали около 1000 души, можеха да бъдат видени точно до полицейския кордон около синагогата. Техните викове, включително "Думите не значат нищо" и "Стига вече омраза", можеха да се чуят по време на официалното възпоменателно събитие. Макар по маршрута на кортежа на Тръмп към синагогата все пак да имаше малцина, които държаха транспаранти с предизборни послания в подкрепа на президента, други изразяваха неодобрението си към него. Някои казаха, че не са против посещението на Тръмп, но смятали, че той не е трябвало да го насрочва за същия ден, когато са първите погребения. Сред тези, които не искаха президентът да бъде там, бяха и такива, които критикуват неговата риторика на предизборните митинги. Някои критици свързаха неговия език със стрелбата и поредицата пакети с взривни устройства от миналата седмица, изпратени до негови критици и Си Ен Ен.

Тези случаи отново насочиха вниманието към изявленията му и бяха отправени призиви към него "да снижи градуса". Тръмп отрече негови изказвания да са сред причините за убийството на 11-те евреи в синагогата или изпращането на пакетите бомби.
Други критици на посещението на президента изтъкнаха това, че то е било осъществено само седмица преди междинните избори, и поставиха под съмнение способността на Тръмп да обединява нацията след трагедия.

Макар и с него да нямаше нито един от политиците от Вашингтон, някои от тях излязоха с изявления по повод скръбта на еврейската общност. "Нашите сърца са с еврейската общност в този тежък момент. Благодарности към президента на САЩ, че посети Питсбърг днес", написа в Туитър председателят на Камарата на представителите на Конгреса Пол Райън. "Антисемитизмът няма място тук и ние заставаме заедно срещу омразата", добави той.

Пред репортери на борда на президентския самолет "Еърфорс-1" говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп е искал "чрез посещението да бъде показана почит към близките и приятелите на жертвите, както и към американците от еврейски произход", предаде Асошиейтед прес.

Тя добави, че президентът бил "силно впечатлен" от равин Джефри Майърс, който водел религиозната служба по време на нападението. Сандърс каза, че при посещението си в болницата Тръмп е посетил интензивното отделение, където посетил ранения полицай. Тя добави, че президентът бил "изключително развълнуван" от жертвоготовността, която служителите на правоохранителните органи са проявили един към друг.

Филип Епитропов
607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини