Бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп се призна за виновен по две обвинения

  • 14 септември 2018 20:30

  • 2018
  • 1
Бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп се призна за виновен по две обвинения
© gettyimages

Бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския - Пол Манафорт, призна днес вината си пред федерален съдия по две обвинения и прие да сътрудничи със специалния прокурор Робърт Мълър, предадоха световните агенции.

Манафорт призна вината си по обвинения в престъпен сговор срещу САЩ и във възпрепятстване на правосъдието, отбелязва АФП. Робърт Мълър пък разследва евентуално съглашателство между хора от предизборната кампания на Тръмп и Русия, припомнят агенциите. Манафорт, 69-годишен бивш лобист, вече бе признат за виновен през август по друго дело за банкови и данъчни измами, гледано в щата Вирджиния. Това, че Манафорт призна сега сам вината си, ще му позволи да избегне нов продължителен и скъпоструващ процес, който може да постави в неудобно положение и самия Тръмп в навечерието на парламентарните избори през ноември, отбелязва БТА, цитирайки АФП.

Белият дом обаче побърза да увери, че решението на Манафорт няма нищо общо с президента или неговата "победоносна президентска кампания през 2016 г." "Няма абсолютно никаква връзка", подчерта говорителката на Белия дом Сара Сандърс.
Споразумението за сътрудничество на Манафорт със службите на прокурора Мълър е важен обрат, тъй като бившият директор на кампанията на Тръмп от година оспорваше обвиненията. Това е обаче лоша новина за обитателя на Белия дом, който не спира за говори за "лов на вещици". Този негов аргумент е все по-отслабен от напредъка в разследванията на Мълър, отбелязва Франс прес.

За момента Мълър не успя да докаже съглашателство между Москва и членове от екипа на Тръмп. Той обаче постигна няколко осъдителни присъди или ангажименти за сътрудничество от страна на бивши сътрудници на Тръмп. Според документите, предадени в съда по сегашното разследване срещу Манафорт, първоначалните седем обвинения бяха сведени до две, по които той пледира днес виновен, посочва Франс прес. Според Ройтерс и ТАСС сега Манафорт може да получи до 10 години затвор по обвиненията, за които той призна вината си. Манафорт, бивш влиятелен политически консултант, бе признат за виновен за банкови и данъчни измами, свързани с десетки милиони долари, получени от консултантските му дейности за бившия украински президент Виктор Янукович.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2018 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.09.14 | 20:54

1
Сега и рижавата руска пръчка да влезе в затвора.

Добави коментар

Водещи новини