Технология за лицево разпознаване обърка 28 американски конгресмени с престъпници

  • 27 юли 2018 17:36

  • 2955
  • 4
Технология за лицево разпознаване обърка 28 американски конгресмени с престъпници
© pixabay

Технология за лицево разпознаване погрешно е идентифицирала 28 членове на американския Конгрес като хора, заподозрени от полицията, заяви Американският съюз за граждански свободи (АСГС), който е установил това при своя проверка, предава БТА.

Софтуерът е продаван от компанията „Амазон“ на програмисти. От компанията посочиха, че не са съгласни с настройките на своята технология. Въпреки това заключенията подчертават рисковете, които може да заплашват хората, ако полицията използва технологията по определени начини с цел залавяне на престъпници.

От май АСГС и други организации за граждански права настояват "Амазон" да спре да продава на правителства достъп до могъщия софтуер за разпознаване на образи "Rekognition". Организациите изтъкнаха използването на технологията от правоприлагащите органи в американските щати Орегън и Флорида и предупредиха, че тя може да се употребява несправедливо срещу имигранти и хора, които не са с бял цвят на кожата. Тяхната активност предизвика обществени дебати.

Президентът на компанията "Майкрософт", която е конкурент на "Амазон", призова по-рано този месец Конгреса да проучи възможни регулации.

Трима демократи, идентифицирани при проверката на АСГС - Едуард Марки, Луис Гутиерес и Марк Десолние, изпратиха писмо до главния изпълнителен директор на "Амазон" Джеф Безос, в което изразиха тревога и поискаха информация за точността на технологията и употребата й от правоприлагащите органи.

Мая Йорданова
2955 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
риторичен въпрос

2018.07.27 | 23:27

2
Малии.. а какво би станало, ако наш'те политици минават през въпросния софтуер за индетификация?!!?

2018.07.30 | 12:11

4
ще разпознае 240 престъпници

2018.07.27 | 23:27

3
не трябва никаква технология да се разбере че американските политици са престъпници. То се знае и от прости хора като мен вече.

2018.07.27 | 19:01

1
Според мен въпросната технология не е объркала нищо.

Добави коментар

Водещи новини