Санкциите на САЩ срещу Иран влизат в сила незабавно за нови договори

  • 09 май 2018 07:40

  • 2083
  • 2
Санкциите на САЩ срещу Иран влизат в сила незабавно за нови договори
© Getty Images/Guliver

Възстановяването на санкциите на САЩ срещу Иран, свързани с ядрената програма на Техеран, влизат в сила незабавно за нови договори, докато вече работещите с Иран фирми ще имат няколко месеца да прекратят търговските си отношения с него, заяви съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че санкциите по вече сключени с Иран договори ще влязат в сила след преходен период от 90 до 180 дни.

"Напълно е възможно да последват и още санкции, ако получим нови сведения. Искаме да окажем колкото се може по-голям икономически натиск над Иран и да го лишим от достъпа до приходите, с които щеше да разполага, ако САЩ не се бяха изтеглили от ядреното споразумение. Не се разрешават никакви нови договори", каза Болтън.

За вече сключени договори, включително за чуждестранните, често европейски, фирми, които са инвестирали в Иран, преходният период от три до шест месеца "е начин да им се даде възможност да напуснат" Иран, добави Болтън.

Новият посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел, който встъпи в длъжност вчера, призова германските фирми да прекратят дейностите си в Иран.

Президентът Доналд Тръмп "каза, че санкциите ще са насочени към критично важни сектори от икономиката на Иран. Работещите с Иран германски фирми би трябвало незабавно да прекратят дейностите си", написа Гренел в Туитър.

Германия е един от главните икономически партньори на Иран. По данни на министерството на икономиката от 2016 г. германският износ е достигнал около 2,6 милиарда долара, което е повишение от 26 процента за една година.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин съобщи, че решението на Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение анулира разрешителните на американската фирма Боинг и европейския й конкурент Еърбъс за продажби на пътнически самолети на Иран, предаде Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

БТА
2083 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Коста

2018.05.09 | 13:33

1
Чудят се какво да измислят, за да създават напрежение!Те си знаят с каква цел, но цел има било вътрешно- или външнополитическа!
оня с коня

2018.05.09 | 14:59

2
То се вижда, че Израел и САЩ работят в синхрон. И двете държави целят смяна на режима в Техеран. Съвсем скоро след много кръв ще го постигнат.

Добави коментар

Водещи новини