Американски командоси помагат на Саудитска Арабия срещу хусите

  • 03 май 2018 21:41

  • 2365
  • 4
Американски командоси помагат на Саудитска Арабия срещу хусите
© Pixabay

Американски командоси са били разположени в края на миналата година в Саудитска Арабия на границата с Йемен, за да помогнат за откриване и унищожаване на скривалища с ракети на шиитските бунтовници хуси в съседната страна, твърди днес вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес.

Според американския ежедневник, който се позовава на представители на властите в САЩ и европейски дипломати, тези войници от специалните части са пристигнали в Саудитска Арабия през декември.

Това дислоциране означава нарастващо въвличане на Съединените щати във войната в Йемен, която причини смъртта на близо 10 000 и предизвика "най-тежката хуманитарна криза в света" според ООН, отбелязва Франс прес.

От началото на смъртоносния конфликт преди три години хусите започнаха да изстрелват все повече балистични ракети по саудитски градове.

Министерството на отбраната на САЩ отказа какъвто и да било коментар на публикацията в "Ню Йорк таймс".

Според вестника няма доказателства американски войници да са пресичали границата, за да влязат на територията на Йемен.

Саудитска Арабия оглавява сунитска коалиция, която през 2015 г. се намеси в конфликта в Йемен срещу подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси.

БТА
2365 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ценз 1

2018.05.07 | 11:43

4
сунитския радикален ислям срещу мирния ислям на хусите шийти, сунитите в Ирак избиха няколко милиона американци след залавянето на Садам

2018.05.06 | 20:59

2
би гръмнал взводния си командир!

2018.05.06 | 20:59

1
ако има поне един трезвомислещ американец
Крум Усаински-Крупник

2018.05.07 | 11:42

3
Цървули!!!Иран се е засилил към директен сблъсък с Израел,Саудитска Арабия и САЩ!!!На Аятоласите още не им се вярва,както навремето на Садам,но бъдете сигурни,че това ще е поредната война която ще преначертае картата на Близкият Изток и ще има съдбоносни последици за Иран!!!

Добави коментар

Водещи новини