Стивън Мнучин: САЩ не се страхуват от търговска война

  • 21 март 2018 08:34

  • 1072
  • 1
Стивън Мнучин: САЩ не се страхуват от търговска война
© Getty Images/Guliver

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин увери вчера, че страната му не се страхува от търговска война, като същевременно уточни, че това не е нейната цел, съобщи Франс прес.

"Ние трябва да бъдем подготвени да се намесим в защита на интересите на САЩ, за да защитим една справедлива свободна търговия", каза Мнучин на пресконференция в края на двудневната среща на финансовите министри от Г-20 в Буенос Айрес.

Търговската война "не е наша цел, но ние не се страхуваме от нея", предупреди той, повтаряйки думите на президента Доналд Тръмп, чието решение за въвеждане на вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия ще влезе в сила в петък.

"Не става въпрос за протекционизъм, а за свободна търговия, която да е справедлива и реципрочна", изтъкна неколкократно американският министър на финансите, който също призова Китай да отвори пазарите си за американските фирми.

Мнучин, който отбеляза, че е имал "позитивни" разговори в Буенос Айрес, не пожела да разкрие дали освен Канада и Мексико други страни ще бъдат изключени от митата върху стоманата и алуминия, както настояват най-вече европейците.

Последвайте канала на

БТА
1072 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.22 | 11:42

1
засега не

Добави коментар

Водещи новини