САЩ: Русия управлява шест центъра в България

  • 12 януари 2018 12:03

  • 12461
  • 52
САЩ: Русия управлява шест центъра в България
© Pixabay

В онлайн медиите вече се появи целият текст на доклада на Конгреса на Съединените щати, засягащ страната ни, пише topnovini.bg. Частта за страната ни в доклада, изготвен по инициатива на сенатора от Демократическата партия Бен Кардин:


България

Русия упражнява влияние върху България чрез доминиращата си роля в икономиката , главно в енергийния сектор, както и чрез пропаганда, отношения с политически партии, културни връзки и силно влияние върху българската армия, която продължава да разчита на екипировка от съветско време.

Устойчивите исторически отношения на България с Русия я прави уникална сред другите страни в ЕС и НАТО, и изисква постоянна бдителност за ефектите от руското влияние върху страната.

От птичи поглед в центъра на София, столицата на България, може да се види втората по големина православна църква на Балканския полуостров -
катедралата "Св. Александър Невски". Името на храма е на руски принц и е издигнат в знак на почит и памет към руските войници, убити по време на Руско-турската война от 1877-1878 година.

Недалеч от тях е паметникът на руския цар Александър II, който ръководи усилията за освобождаване на България от Османската империя. Александър седи на кон, изправен пред сградата на парламента, за да напомня постоянно на законодателите на страната за това как страната е спечелила своята независимост.

Тези емблематични сгради на хоризонта на София са отправна точка за историята и настоящата позиция на България. Попадайки в групата на страни с определен профил, България може би е най-дълго и трайно исторически свързана с Русия. По време на Студената война български лидери, какъвто е Тодор Живков, се стремят да направят България 16-та съветска република. Днес Българската социалистическа партия поддържа добри отношения с Москва и дори нейният лидер Корнелия Нинова се обяви срещу санкциите на ЕС по отношение на Русия (решение, което изисква от България да изпълнява като член на ЕС).

Прокремската партия „Атака“ призовава за по-близки отношения с Русия и остро се противопоставя на Европейския съюз чрез ксенофобски, крайно дясна програма. Водачът на "Атака" Волен Сидеров даде старт на предизборната кампания на партията през 2014 г. на събитие в Москва, където критикува "содомита НАТО." Докато обществената подкрепа за партията намалява през последните години, посланията му продължават да отекват сред част от нейния електората. В същото време правителството на премиера Бойко Борисов предприе мерки за отслабване на руското влияние, като например през септември 2015 г. той забрани правото на руски самолети в подкрепа на мисията в Сирия, да прелитат над България. Явното разминаване между българското общество – широката подкрепа за Русия от страна на населението, съчетано със усилията за безусловно партньорство с ЕС и НАТО от страна на българското правителство, налагат

по-задълбочено ангажиране на САЩ във всички сектори на българското общество.


Докато отношенията на България с Русия в исторически план се коренят в освобождението от османско владичество, съвременните прояви на влияние на Москва в България са по-фокусирани върху меката сила, енергетиката, политическо и културно влияние.

Проучванията на общественото мнение в България ясно отразяват афинитета към Русия. В неотдавнашното си изследване "Тенденции 2017" мозъчният център „GLOBSEC“ посочва, че 70% от българите имат положително мнение за Владимир Путин, което е най-високото в сравнение с другите страни. България се присъедини към НАТО през 2004 г., но обществената подкрепа за Алианса е резервирана. На въпрос за член 5 от Хартата на НАТО - който разглежда атака на един член от Алианса като атака срещу всички останали в НАТО, по-малко от половината от българските респондентите заявяват, че ще подкрепят помощта на съюзник на НАТО в подобна ситуация.

Докладът на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), американски мозъчен тръст, характеризира превъзхождащата роля на Русия в българската икономика като "граничещи с държавна намеса" и твърди че "Кремъл използва сложна и непрозрачна мрежа за водене на разговори с длъжностни лица от управлението и бизнеса, за да реализира своите интереси.“ Никъде другаде руското правителство няма толкова силно и очевидно господстващо положение, колкото в българския енергиен сектор.

България е почти напълно зависима от руския нефт и природни газ


90% от природния газ на България се внася от Русия и страната напълно зависи от Москва по отношение на доставянето на гориво за производство на ядрена енергия от двата български реактора, които произвеждат 35% от електроенергията на страната.

В Докладът на CSIS също така се твърди, че способността на Москва да влияе на процеса на вземане на решения в България е значителен. По време на дебата за газопровода "Южен поток" в българския парламент, депутатите приеха изменения, които биха заобиколили европейското енергийно законодателство. „Газпром“ също така съобщи, че е изпратило официално писмо до българската компания "Енергиен холдинг", в което дава съвет за промени в българския енергиен закон в интерес на "Газпром".

Русия спря проекта "Южен поток", ръководен от "Газпром" през 2014 г., след като получи значителен тласък от други страни, което пък лиши България от възможността да подкрепи южния европейския газов коридор.

Обществените предизвикателства също създават възможности за влияние на Русия. България е една от най-бедните страни в Европа - тя преживява
бавен икономически растеж и много от младите й хора напускат страната и заминават за Западна Европа. Населението застарява и това обяснява носталгията на българите по топлата връзка на България с Москва от времето на Студената война. Кризата с имигрантите отваря пътя и за открита антиевропейска пропаганда, от която се възползваха политически партии като „Атака“. През 2014 г. нейният лидер предупреди: "Българското население се топи, без да се води война" заради "абортите, емиграцията, хомосексуалността и постоянната икономическа криза...“
Руското правителство, чрез фондацията „Руски свят“ подкрепя организации извън Русия, в партньорство с Руската православна църква, за насърчаване на руския език и руска култура."

"Руски свят" управлява шест руски центъра в България,

и се фокусира върху културни и образователни програми, които са изцяло на руски език. Твърди се също, че Русия се стреми да се намесва в българската политика по време на президентските избори през 2016, като използва техники, които се прилагат навсякъде другаде в Европа. Преди президентските избори през 2016 г. Леонид Решетников, тогава директор на Руския институт за стратегически изследвания към Кремъл, (RISS) е посетил България, където е предоставил на Социалистическа партия "таен стратегически документ“, в който предлага път как да бъде спечелен балотажът. Той препоръчва „лансиране на фалшиви новини“, чрез които да популяризират преувеличени данни от избирателния вот. В документа се призовава БСП да приеме платформа, която да бъде съгласувана с интересите на Кремъл: край на санкции на Русия, да се критикува НАТО и да се насърчи Брекзит. Решетников заявява пред български и руски медии, че е имал среща с лидера на социалистическата партия, но той отрича да е предоставял някакви документи. По-късно същата година Румен Радев, кандидат на българска социалистическа партия, спечели президентските избори с 59% от гласовете на избирателите, макар че не може да се каже доколко неговият успех се дължи именно на стратегическия план, изготвен от института на Решетников. И въпреки предполагаемата подкрепа от страна на Русия и първоначалните проблеми около кандидатурата на Радев, откакто стана президент, неговите изрази на силна подкрепа за НАТО и ЕС показват намерение да запази статуквото по отношение на тези институции.

Кремъл също така се намесва и в последните български парламентарни избори. Преди парламентарния вот през 2017 г., български анализатори твърдят, че над 300 български уебсайтовете са обвързани с активна проруска пропаганда*. Доклад от 2017 г. на Фондация "Човешки и социални изследвания", български изследователски център, твърди, че генерираната в страната проруска пропаганда се използва като средство за постигане на вътрешно-политически цели. Например,

българинът Стефан Пройнов ръководи малка трол ферма в Плиска.


Според руското разследване на уеб сайта „Coda“ мисията на Пройнов** се ръководи от принципа на отмъщението – конкретно насочено срещу общоевропейската, централно-дясната партия на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, който спечели отново на последните избори. Пройнов твърди, че през 2011 г., когато ГЕРБ е управляваща партия в България, полицията се занимава с обвинения срещу него, обвинявайки го за незаконното притежание на антики, оръжия и наркотици, за да заглушат критиките му към тяхната политика. Тази взаимноизгодна пропагандна линия е в някои отношения по-мощна и по-трудно може да й се противодейства, отколкото генерираната от Москва пропаганда.

В проучване на общественото мнение, проведено от Европейската комисия през 2016 г., 49% от българите гражданите изразяват доверие в ЕС, което е по-високо в сравнение с някои други страни от Западна Европа.

Въпреки по-резервираната подкрепа за НАТО от страна на българите като цяло, България трябва да се похвали за активната си роля в Алианса. Тя участва със свои войници и понесе трудни моменти по време на ръководените от НАТО мисии в Афганистан и Ирак, където даде и жертви. Според държавния департамент на САЩ американското министерство на отбраната увеличава финансирането на подготовка и обучение в четири съвместни американско-български военни части.

През септември 2016 г. се проведе от САЩ и България съвместна мисия на НАТО за охраняване на въздушното пространство, първия по рода си еърполисинг в страната. През 2017 г. България бе домакин на учението „Saber Guardian“, най-голямото военно учение в САЩ и НАТО в Европа през тази година. Активната роля на България в НАТО, обаче, остава донякъде затруднена от обстоятелството, че страната продължава да

разчита на руско военно оборудване, наследство от времето на Варшавския договор

По-специално българските държавни служители изразиха загриженост по отношение на системите за въздушна отбрана, които са от съветската ера, както и от остарялото въоръжение на армията. В контекста на противодействие на противниците на Америка чрез въвеждането на санкции на тези, които осъществяват важни сделки със секторите на руската отбрана и разузнаване, българското правителство трябва спешно да работи в посока намаляване на зависимостта си от руските оръжия.

Изводи:
- Въпреки натиска, България остава устойчива: през ноември 2006, бивш посланик на Русия в ЕС, Владимир Чижов каза, че "България е в добра позиция да стане нашия специален партньор, нещо като троянски кон в ЕС. " Повече от 10 години по-късно тази прогноза не се е случила, тъй като българските граждани продължават да подкрепят членството в ЕС, а България е активен участник в НАТО.

България е е избрал прозападният път на развитие и въпреки натиска от страна на Москва, особено в енергийния сектор, тя е доказала своята устойчивост по важни въпроси като сигурността, сътрудничеството със Запада и подкрепа на санкциите на ЕС срещу Русия.
Както е описано по-горе обаче, тя е значително уязвима по отношение на руския асиметричен арсенал, което налага и е от интерес да бъде оказана допълнителна помощ и по-голяма ангажираност към България от страна на нейните демократични съюзници.

- Понижената помощ от САЩ има съответните последствия: Съединените щати осигуряваха повече от 600 милиона долара в помощ на политическите и икономически реформи в България от 1990 до 2007 г., но тази помощ беше преустановена до голяма степен, когато страната се присъедини към ЕС. Тези програми за помощ дадоха на Съединените щати възможност да ангажира широки кръгове на българското общество в утвърждаването на демократичните ценности и върховенството на закона. Без тези програми способността на Съединените щати да се ангажират с решаването на тези проблеми значително се затруднява, докато

руската пропаганда и злокачественото й влияние процъфтяват


Докато американското посолство продължава да се ангажира с използването на ограничени ресурси, дипломатическото предизвикателство да се противодейства на злокачествените проблеми, предизвикани от Русия, остава много сериозно. Като се посвещават по-голямо внимание и ресурс – по-специално в областта на енергийната диверсификация, справянето с корупцията и налагането и спазването на върховенството на закона, Съединените щати ще бъдат в състояние да помогнат на лидерите в българското правителство и на гражданското общество да се противопоставят и противодействат на асимитричния арсенал за намеса на Русия в България.

*Тук вероятно имат предвид разкритията на „Чист интернет“ за проруската пропаганда, организирана от Стефан Пройнов чрез редица сайтове и фейсбуук страници и групи.

** Както наскоро припомнихме, след като журналистите от "Капитал" отразиха данните на "Чист интернет", Атанас Зафиров, Таско Ерменков и БСП като цяло отрекоха да имат някаква връзка с действията на Стефан Пройнов, посочен като мозъка на тролската операция. "Бърз преглед на профила на Атанас Зафиров в социалната мрежа обаче показва, че самият той е споделял публикации за себе си от един от сайтовете, контролирани от групата Пройнов - bulpress.info. И което е още по-интересно, повечето от публикациите му са със значителен брой споделяния - средно над 60. Две трети от тях са правени от Адриан Димитров през един и същ профил", отбеляза тогава изданието. Любопитен факт е, че сайтове, свързани по един или друг начин с тролската ферма на Пройнов, пускат информации, препечатвани от bultimes.com. В този сайт е публикувана програмната декларация на "Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите по света", които организираха един от протестите снощи, по време на откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Novini.bg
12461 52

Свързани новини

Коментари 52

Добави коментар
Атанас Даскалов

2018.02.11 | 16:12

52
България не без помощта на САЩ и Англия попадна под руския ботуш.Освен , че станахме членове на НАТО с какво друго САЩ помогна на България да се отърве от комунизма и зависимостта и от Русия.Когато от страна на САЩ и Англия съдействаха на Сталин да ни смачка ,какво правят сег
възмутен

2018.02.10 | 22:32

51
Ако американците са ни приятели и съюзници нямаше да ни продават най скъпият ток от ТЕЦ Марица изток. Без пари ползват базите ни, но поне да ни въоръжават без пари. Напротив искат да им купуваме тяхното оръжие вместо от ЕС. Дори не премахват визите за българите.

2018.02.03 | 23:50

50
Когато бяхме с Русия имахме силна икономика и живеехме добре. Когато минахме към Европа и Америка сме пред ликвидиране на държавата.
Демократ

2018.01.20 | 18:39

37
Кпгато бяхте с русия ви се полагаше само един банан по нова година и купони за хляб :)))
Демократ

2018.02.03 | 23:49

49
Ето под мен става ясно само какви са с русия! А именно нискоинтелигентния контингент на България, както и русофилите, които в историята са се доказвали че са предатели и убийци на Българкият елит който иска независимост от русия! :)))

2018.01.23 | 20:28

46
не съм русофил.но ми писна и от американските грижи за нас Българите/,писна ми от агресивното промиване на мозъците ни ,от лъжливата симпатия която ни натяквате без да сме ви я искали.Народа ни не е сляп за да види че до паметника на съветската армия вече си имаме и паметник
Демократ

2018.02.03 | 23:48

48
... Така че не САЩ а русия се бърка във вътрешните работи на България и то от десетилетия. И не забравяй, че русия беше проотив съединението на Княжество България със Източна Румелия докато Англия и САЩ подкрепиха съединението ни :))):)))

2018.01.21 | 16:28

40
народа не е сляп да види, но ти кога ще видиш промития си мозък
Демократ

2018.01.21 | 16:28

39
Само дето не САЩ а русия се бърка във вътрешните работи на България. Я погледни колко мини-партии са русофилски в БГ парламента? Дори има и доказателства за спонсорирането на тези партии с руски пари. Така че пишеш пълни глупости, не сАЩ а Русия се бърка във вътрешните ни раб
Тангра

2018.02.03 | 16:45

47
Краварите вместо да гледат в паницата на Русия, нека направят нещо добро за България. Например финансова помощ като план Маршел за Европа след войната. Може да изграждат заводи и да създават работни места с добро заплащане.
краварите

2018.01.23 | 20:28

45
Краварите са воювали и тероризирали почти всяка държава, включително и съюзниците им послушници. Заради тях в ЕС прииждат бежанци вместо краварите да ги приютят. Но те приемат емигранти от които имат някаква облага.
гост

2018.01.23 | 20:28

44
Ако американците искат да имат влияние в България и да бъдат уважавани от българите; ще трябва да премахнат визите за българите. Така всеки българин ще има възможност да живее, работи и учи в щатите. След което може да получи и поданство.

2018.01.21 | 16:28

42
Русия винаги ще управлява докато все още съществува тази страна!
Демократ

2018.01.21 | 16:28

43
Русия си остава един балон, който рано или късно се пука и на това ни учи историята. Само истинските патриоти искат русия да не ни управлява, а българите които искат русия да ни управлява се наричат предатели или направо русофили :)))
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ сесесере

2018.01.21 | 16:28

41
руска КОЧИНА МИРИЗЛИВА КОЙ ЛУД Я ИСКА КОЙ НИКОЙ НЕ ХОДИ ВЪВ русия ВСИЧКИ БЯГАТ НА ЗАПАД

Добави коментар

Водещи новини