Доналд Тръмп обмисля кога и как да премести американското посолство в Ерусалим

  • 28 ноември 2017 21:41

  • 2004
  • 1
Доналд Тръмп обмисля кога и как да премести американското посолство в Ерусалим
© Gettyimages

Президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския активно обмисля "кога и как" да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, каза днес американският вицепрезидент Майк Пенс, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Пенс каза това в израелската мисия в ООН в реч на честване на 70-годишнината от гласуването в Обединените нации на призив за създаване на еврейска държава.

Припомняме, че по време на предизборната си кампания Тръмп обеща да премести американското посолство в Ерусалим, но през юни подписа решение, че то засега остава в Тел Авив. В началото на декември изтича поредният срок за удължаване евентуално на това разпореждане. Предшествениците на Тръмп използваха тази тактика, за да избегнат засилване на напрежението в Близкия изток. Палестинците са твърдо против преместването на американското посолство в Ерусалим.

Другия месец вицепрезидентът на САЩ ще направи посещение в Израел, където ще говори пред членове на Кнесета, съобщи ТАСС. Статутът на Ерусалим е един от основните проблеми в палестинско-израелския конфликт. Израел настояват Ерусалим да бъде негова "неделима столица", а палестинците искат източната му част да стане столица на бъдещата им държава.


 

Мая Йорданова
2004 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.29 | 13:09

1
когато йерусалим стане палестина

Добави коментар

Водещи новини