Тук всеки може да си купи оръжие, но бенгалският огън е забранен

  • 06 ноември 2017 11:25

  • 1244
  • 0
Тук всеки може да си купи оръжие, но бенгалският огън е забранен
© Pixabay

На това място нямате нужда от лиценз, за да си купите огнестрелно оръжие, нито специално разрешително, за да го носите със себе си.

Ако имате 18 години и преминете през проверката за криминално минало, властите няма да се безпокоят, че притежавате оръжие.
Но ако искате да си купите бенгалски огън, с който децата си играят по коледните празници, нещата са различни. В щата Делауър е незаконно да продавате или притежавате фойерверки, а това включва и бенгалски огън, който е изрично споменат в закона.

Нарушенията се наказват с глоба до 100 долара и арест – миналата година 17 души са били задържани за нарушения, свързани с фойерверките. Въпреки че американската конституция гарантира правото за носене на оръжие, това не важи за бенгалския огън.

Различни норми

В САЩ законите, които регулират употребата и продажбата на фойерверки, варират във всеки щат, а понякога и във всеки град. Подобно на Делауър, Масачузетс също забранява всякакви видове фойерверки.

Други щати, като Илинойс, Охайо и Върмонт, забраняват всички фойерверки, с изключение на бенгалския огън. Заради ограниченията в много случаи могат да бъдат открити магазини за фойерверки близо до границите между отделните щати, което позволява на клиенти от един щат да се възползват от законите в друг.

Един от тези магазини е Patriotic Fireworks, който се намира в град Елктън, щата Мериленд, на около 9 км от границата с Делауър. Тук на клиентите, идващи от Делауър, се продават фойерверки, но всеки купувач подписва договор, според който продуктите ще бъдат използвани „съгласно всички щатски и местни закони“ и магазинът няма да бъде отговорен за никакви инциденти или щети, които могат да настъпят вследствие на фойерверките.

Опасности

Майкъл Чиончио, помощник на началника на противопожарната служба в Делауър, е убеден в опасностите, пред които са изправени гражданите. „Мога да го обобщя в няколко думи: фойерверките не са безопасни“, казва той. И допълва: „Бенгалският огън може да достигне температура от 980 градуса по Целзий“.

Чиончио се позовава на данни от доклад от 2016 г. на Комисията по безопасността на потребителските продукти във връзка с фойерверките. Според текста тези продукти са станали причина за 11 100 наранявания, изисквали настаняване в американски болници през 2016 г.

92% от пострадалите са били лекувани в спешно отделение и след това са били изписани.

Само за 30 дни около 4 юли - националния празник на САЩ, бенгалският огън е причинил 900 наранявания, от които 400 са засегнали деца на възраст от 0 до 4 години.

„Не можем да кажем, че приемаме легализирането на фойерверките и бенгалския огън. Не можем да го направим. Ние сме пожарникари, защитаваме хората от огъня. Не можем да подкрепим нещо, което ще ги нарани“, категоричен е Чиончио.

Повече четете ТУК
 

Novini.bg
1244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини