Вашингтон упълномощи продажбата на оръжия за 1,3 млрд. долара на Тайван

30 юни 2017 09:22

Вашингтон упълномощи продажбата на оръжия за 1,3 млрд. долара на Тайван
© Getty Images/Guliver
3426 1

Държавният департамент на САЩ одобри оръжейни продажби за Тайван за общо 1,3 милиарда долара, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, като се позоваха на висши американски представители.

САЩ планират да продадат на Тайван оръжия за 1,42 млрд. долара - предложение, за което правителството днес информира Конгреса, каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс.

"Правителството официално уведоми Конгреса за седем предложени продажби в сферата на отбраната за Тайван, които в момента възлизат на около 1,42 млрд. долара", каза пред журналисти Науърт. Продажбите са израз на американската подкрепа за способността на Тайван да поддържа достатъчен капацитет за самоотбрана, каза говорителката и подчерта, че не е настъпила промяна в дългогодишната политика на САЩ за "един Китай".

Сега Конгресът разполага с 30 дни да възрази, отбелязва БТА.

Американското решение най-вероятно ще разгневи Пекин, който смята Тайван за част от своята територия и предупреди да не се правят подобни планове. Това ще е първата подобна сделка с самоуправляващия се остров след идването на власт на президента Доналд Тръмп. Предишната продажба на американско оръжие за Тайван беше огласена през декември 2015 г.

Продажбата съдържа седем елемента, включително техническо обезпечение за радар за ранно предупреждение, антирадиационни ракети, торпеда и компоненти за ракети СM-2, уточнява АП.

Константин Тодоров
3426 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
такова масово продаване

2017.07.02 | 08:41

127895
на оръжие няма да завърши добре.

Добави коментар

Водещи новини