Тръмп оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата

  • 02 юни 2017 07:16

  • 13253
  • 12
Тръмп оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата
© GettyImages/Gulliver

След като държа дълго време света в напрегнато очакване, Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви вчера, че оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата, предаде Франс прес.

"За да изпълня своя официален дълг да защитя Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата", заяви държавният глава в Розовата градина на Белия дом.
Този ход поставя Съединените щати в международна изолация, в компанията на Сирия и Никарагуа - единствените страни в света, които не са част от сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за борба с климатичните промени, отбеляза Ройтерс.

"Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", заяви 70-годишният президент, който обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение. По думите му то ще коства на САЩ 2,7 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

"Считано от днес, Съединените щати спират да прилагат необвързващото Парижко споразумение", чиято цел според Тръмп не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред САЩ. По време на предизборната си кампания Тръмп нарече глобалното затопляне "измислица", сътворена от Китай, за да се сдобие с конкурентни предимства пред неговата страна.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си на въглероден диоксид с 26 до 28 процента спрямо нивата от 2005 г. и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени. Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 процента от емисиите на парникови газове в света.

Голямата цел, която си поставиха в края на 2015 г. страните по споразумението, бе да не бъде допуснато средната температура на Земята да се повиши с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, като се намалят емисиите на парникови газове.

Тръмп заяви вчера в речта си, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за "изцяло нова сделка при условия, които да са справедливи към САЩ". Той обаче показа, че това по никакъв начин не е приоритет на управлението му: "Ако успеем, чудесно, ако ли не - здраве да е", каза президентът.

Реакциите на западните страни не закъсняха. Въпреки че изразиха съжаление заради оттеглянето на САЩ от пакта, Италия, Франция и Германия отговориха решително, че той не подлежи на промяна. "Смятаме, че набраната в Париж през 2015 г. инерция е необратима и вярваме непоколебимо, че Парижкото споразумение не може да бъде предоговорено, тъй като е жизненоважен инструмент за нашата планета, общности и икономики", казаха в съвместно комюнике лидерите на трите държави.

Френският президент Еманюел Макрон призова всички американски "учени, инженери, предприемачи и будни граждани" да отидат да работят във Франция "по конкретни решения за климата". "Да направим нашата планета отново велика", каза Макрон на английски, в отговор на предизборния лозунг на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

"Парижкото споразумение предоставя правилната глобална рамка за гарантиране на благоденствие и сигурност за идните поколения, като едновременно с това осигурява енергиен достъп на нашите граждани и предприятия", каза британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в в телефонен разговор с Тръмп, цитирана от пресслужбата на "Даунинг стрийт".

Думите на Тръмп бяха порицани още от Белгия, Дания, Холандия, Канада, Бразилия и други западни страни.

Фронт срещу решението на президента сформираха губернаторите демократи на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон, а кметът на Питсбърг написа в "Туитър", че неговият град ще спазва ръководните принципи на Парижкото споразумение за климата за доброто "на нашия народ, нашата икономика и бъдеще". Това бе в отговор на думите на Тръмп, че е избран да представлява "гражданите на Питсбърг, а не на Париж".

Видни фигури на бизнеса също изразиха разочарование и призоваха да се предприемат спешни мерки срещу затоплянето на климата.
"Климатичните промени са факт. Индустрията трябва да даде пример и да не бъде зависима от правителството", заяви главният изпълнителен директор на "Дженерал електрик" Джеф Имелт.

Илон Мъск - шефът на фирмата за електромобили "Тесла" и отявлен защитник на възобновяемите енергоизточници - веднага обяви, че повече няма да бъде съветник на Белия дом заради решението на Тръмп. "Напускам президентските съвети. Климатичните промени са реалност. Излизането от Парижкото споразумение не е добре за Америка и за света", каза Мъск.

Главният изпълнителен директор на банката "Голдман Сакс" Лойд Бланкфейн определи действията на Тръмп като "поражение" за околната среда и за "позицията на САЩ на световен лидер".

Нора Виткова
13253 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Рашан

2017.06.03 | 18:29

12
Спукан капут.....

2017.06.03 | 18:29

10
ДЪЛГО ВРЕМЕ КОМУНИСТИТЕ РЕВАХА ЧЕ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ Е НЕРЕАЛНО А ИЗМИСЛЕНО ОТ САЩ, ЕТО САЩ ВЕЧЕ НЕ ГО ПРИЗНАВА,СЕГА СИГУРНО ЩЕ РЕВНАТ ЧЕ ГО ИЗМИСЛЯ РУСИЯ.
Румен

2017.06.03 | 18:29

11
Нещо си объркал. Прочети си пак глупостите и ги поправи.

2017.06.03 | 18:29

9
Путин сбърка че помогна на тоя седесарски борсук Тръмп. Европейското му турне бе резил, всички го намразиха.

2017.06.03 | 18:29

8
Типичен седесарски маймуняк е тоя тъп ковбой.

2017.06.03 | 18:29

7
Щом и Меркел дето беше "Надка кypвата" на САЩ го напсува публично тоя кравар, значи ковбоите много са го закъсали.
гост

2017.06.03 | 18:28

6
Пълно куку! Бай Ганьо Американски! Какшо му стана на тоз американски народ та си избра този палячо за президент? Лошото е, че с тоз ненормалник живеем на една планета.
Гост

2017.06.03 | 18:28

5
Тоя тъпунгер ще разцепи САЩ. Как е възможно да иска да връща миналото?
гост

2017.06.03 | 18:27

4
Е предполагам, че това за никого не е изненада ?!! Изкуфелият, самовлюбен дедляк се отели от парижкото споразумение, не защото е наясно какво значи то, а защото той действа на принципа "защото аз така казах" . И като знаем какъв почитател е на туитър, въобще няма да се учудя ако
СРАЩ

2017.06.02 | 15:13

3
САНКЦИИ ДО ДУПКА ЗА ГАДНИТЕ КРАВАРИ!!!

2017.06.02 | 13:10

2
сащ, сер*щ и смърдящ...големътъ, хамериканскъ мечтъ!

Добави коментар

Водещи новини