Беларус насрочи президентски избори

  • 23 октомври 2024 13:53

  • 559
  • 3
Беларус насрочи президентски избори
© Getty Images

Беларус, управляван от 1994 г. от авторитарния лидер Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в, един от основните съюзници на Москва, ще организира президентски избори в края на януари догодина, предаде Франс прес.

"Президентските избори в Република Беларус ще се състоят на 26 януари 2025 г.", съобщи Централната избирателна комисия в „Телеграм“.

Ръководителката на опозицията в изгнание Светлана Тихановска реагира бързо на съобщението, като изрази в "Екс" мнение, че това ще бъде имитация на избори без истински изборен процес, които ще протекат "в атмосфера на терор".

"Няма да бъдат допуснати нито алтернативни кандидати, нито наблюдатели. Призоваваме всички в Беларус и международната общност да отхвърлят този фарс", допълни тя.

Беларус арестува известен анализатор на фона на продължаващите репресии срещу опозицията

Предишните президентски избори през 2020 г. доведоха до безпрецедентни по мащаб демонстрации в знак на протест срещу фалшивата според опозицията победа на Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в. Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Минск и други градове, но протестите им бяха смазани със сила, а мнозина бяха принудени да избягат в чужбина, отбелязва АФП.

Според правозащитната организация "Вясна" 1300 души са "несправедливо пратени в затвора", защото са се противопоставили открито на властта или по други свързани с политиката причини.

Тихановска намери убежище в чужбина и няма вести от съпруга си Сергей Тихановски, който бе лишен от свобода заради опозицията си срещу Лукашенко, посочва агенцията.

Беларус е близък съюзник на Москва, но не се включи пряко в руската офанзива в Украйна, започната през февруари 2022 г. Страната обаче предостави територията си на руската армия за първоначалното настъпление и според Киев ѝ е дала позволение да използва летищата ѝ при бомбардировките срещу Украйна, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
559 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сигурен

2024.10.23 | 16:58

3
Защо ли ще си харчат парите западните гей"умници",за да поддържат някоя куха лейка,след като е сигурно че Александър Григориевич ще ги отнесе както бръмбар сламка!
Ха, ха, ха

2024.10.23 | 14:03

2
Ама как, реват соросоидните платени марионетки!
Новини бг

2024.10.23 | 14:01

1
ЛЕКУВАЙТЕ ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ОЛИГОФРЕН ФОРУМЕН ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПЪЛНИ САЙТА С ШИЗО ЛАЙНАТА СИ ПО ЦЯЛ ДЕН!

Добави коментар

Водещи новини