Москва: Русия и Китай могат да обединят силите си пред обща заплаха

  • 11 септември 2024 19:41

  • 999
  • 7
Москва: Русия и Китай могат да обединят силите си пред обща заплаха
© pixabay

Партньорството между Русия и Китай не е насочено срещу трети държави, но Москва и Пекин могат да обединят силите си, ако бъдат изправени пред агресия. Това каза днес говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова.

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин се споразумяха през май да задълбочат, по думите им, тяхното "всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера.

Русия и Китай ще отговорят с двойно противодействие на разполагането от САЩ в Япония на ракети със среден обсег и наземно базиране в рамките на американската стратегия за двойно възпиране, каза на пресконференция Захарова, цитирана от ТАСС.

Путин предупреди САЩ да не опитват да показват надмощие над Москва в Азия

"На появяването на допълнителни, при това доста съществени ракетни заплахи и Русия, и Китай ще реагират, и то не само в политически план, което неведнъж е потвърждавано от двете страни", посочи говорителката и добави: "Никой не бива да се съмнява, че нашата страна и Китай няма да допуснат застрашаване на нашата национална сигурност и способностите ни за отбрана в резултат на деструктивните действия на САЩ. Бих искала да напомня в този контекст за руско-китайското споразумение, което беше обявено по-рано от руския външен министър Сергей Лавров, че на двойното сдържане от страна на САЩ Москва и Пекин ще отговорят с двойно противодействие".

Президентите Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство, по-малко от три седмици преди Путин да нареди нахлуването на руски войски в Украйна. През май тази година двамата се споразумяха да задълбочат, по думите им, "всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера.

Двете държави не са обявявали официален военен съюз, макар че Путин описа отношенията помежду им миналата седмица като на "съюзници във всеки смисъл на думата", допълва БТА.

Русия и Китай провеждат заедно военни учения, включително военноморски маневри, които започнаха вчера. Путин, който даде старт на ученията предупреди САЩ да не се опитват да показват надмощие над Москва чрез усилване на военния си потенциал в Азиатско-тихоокеанския регион.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
999 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.09.11 | 21:34

7
Много добре казано. Който разбрал, разбрал. В България "евроатлантиците" като този дрисльо 5 със сигурност не са.
Обективен

2024.09.11 | 19:56

5
Смешник.Когато ви разтворят бузките-на това ли се вика партньорство.Европа,САЩ,Китай и Япония вече са си разпределили кочината Московия.Ха-ха.

2024.09.11 | 20:06

6
Катил,ти ли си шушомиго проста?

2024.09.11 | 19:53

4
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ!
Хенри Кисинджър 1965г

2024.09.11 | 19:52

2
"Никога, повтарям никога не трябва да се допуска стратегическата грешка Русия и Китай да се обединят! Това ще е краят на демократичния западен свят."
...

2024.09.11 | 19:52

3
Да, ама заспалия дедо Джо и сие не само допуснаха, ами и затвърдиха ...

2024.09.11 | 19:51

1
давайте братушки, България е с вас!

Добави коментар

Водещи новини