Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси е в Украйна

  • 03 септември 2024 14:53

  • 227
  • 1
Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси е в Украйна
© Getty Images

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси разговаря днес с високопоставени официални представители в Украйна във връзка с опасенията за безопасността на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – АЕЦ "Запорожие", в близост до която неотдавна бяха регистрирани нападения, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14485

Той написа в публикация в "Екс", че пътува към Запорожие, за да "помогне за предотвратяването на ядрена авария".

Зеленски ще се срещне с генералния директор на МААЕ след посещението на Гроси в Запорожката АЕЦ

Според оператора на атомната електроцентрала "Енергоатом", който обвини Русия за нападенията, предишния ден в района е имало артилерийски обстрел, който е нарушил достъпа до ядреното съоръжение.

"Руският обстрел повреди една от двете външни електрически линии, по които... Запорожската АЕЦ получава енергия от украинската енергийна мрежа", заяви компанията оператор в публикация в "Телеграм". "В случай на повреда на втората линия ще възникне аварийна ситуация", се казва в съобщението, като се добавя, че техниците не могат да достигнат до мястото на повредата поради "реалната заплаха от повторен обстрел".

Базираната във Виена МААЕ твърди, че продължаващите атаки в района на съоръжението, както и повредите в електропреносната мрежа на страната, представляват заплаха за електроснабдяването, което е жизненоважно за украинските атомни електроцентрали. Ядреният надзорен орган на ООН съобщи, че неотдавна служителите му на място в АЕЦ "Запорожеие" е трябвало да се укрият след съобщения за заплахи от нападения с безпилотни летателни апарати в района.

Освен АЕЦ "Запорожие", в Украйна има три действащи електроцентрали. 

Гроси, който пътува с екип от експерти и служители на МААЕ, започна кръга от срещи в Киев, посещавайки министерството на енергетиката, където разговаря с министър Герман Галушченко.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.03 | 15:18

1
Зеленски не е вече президент, дори МААЕ го заобикалят

Добави коментар

Водещи новини