Генералният директор на МААЕ ще посети Курската АЕЦ

  • 22 август 2024 12:03

  • 207
  • 1
Генералният директор на МААЕ ще посети Курската АЕЦ
© getty images

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще посети скоро атомната електроцентрала в руската Курска област, която граничи с Украйна и където в момента е в ход украинска офанзива, предаде Франс прес, цитирани от БТА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14377

„Можем да потвърдим тази визита следващата седмица“, заяви днес говорител на МААЕ пред АФП, без да даде подробности.

Според руската ядрена агенция "Росатом" започналото на 6 август украинско нахлуване излага на риск Курската АЕЦ.

МААЕ призова за „максимална сдържаност“ в района на обекта няколко дни по-късно, когато наблизо бушуваха боеве, „за да се избегне ядрена авария, която може да има сериозни радиологични последици“.

Тогава Рафаел Гроси заяви, че лично е в контакт с компетентните органи в двете страни, за да продължи да информира международната общност за ситуацията, която според руските власти по това време е била под контрол.

Русия обвини Украйна, че подготвя провокация в Курската АЕЦ

От началото на войната МААЕ редовно предупреждава за риска от ядрена катастрофа, особено в Запорожката АЕЦ в Украйна, окупирана от Русия от март 2022 г. Въпреки че в момента централата е спряна, тя многократно е ставала обект на обстрел, за който Русия и Украйна взаимно се обвиняват, посочва АФП.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
207 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !

2024.08.22 | 12:08

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини