Велизар Шаламанов: Русия вика тероризма в Европа

  • 25 март 2024 19:34

  • 1235
  • 17
Велизар Шаламанов: Русия вика тероризма в Европа
© Bulphoto (архив)

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов допуска, че Путин се е фиксирал върху войната в Украйна и това изкривява работата на службите за сигурност.

"Това доведе до стратегически пробив в системата за сигурност на Русия. Страната безконтролно събира хора от рисковия контингент и ги праща на бойното поле, което създава допълнителен риск и той се проявява. Разузнавателната система се състои от много служби. Политическото ръководство не трябва да насочва службите, а да разчита на обективна информация. Русия се изолира до такава степен, че практически няма съюзници", заяви той в "Денят ON AIR". 

По думите му трябва да си извадим ясна поука, че в условия на информационна война не отделните служби решават въпроса, а интеграцията на информация от тези служби, координацията, използване на обмен със съюзниците.

"България в това отношение може да направи много повече, защото рисковете от тероризъм само нарастват. България не е имунизирана срещу тях. Изгубихме 9 месеца. Службите са капсулирани. Рискът от терористични атаки остава. Нашата система за сигурност е относителна слаба, гаранциите за сигурността ни идват от НАТО", подчерта Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Кремъл отказа да коментира твърдението на ИД, че е отговорна за атентата

Според него вече се наблюдава втвърдяване на режима на Путин. Шаламанов очаква всичко "да бъде захлупено под похлупака на ескалация на войната в Украйна". А ходът на Путин да обвини Украйна за атентата в Москва бил очакван, смята той. 

"Ръководството на Русия остава глухо и сляпо за реалните рискове, свързани с тероризма. За рисковете, които те предизвикват със своята терористична дейност в Русия. Това е възможността, която "Ислямска държава" използва. Русия е по-уязвима от Франция, Турция и други страни, които се отнасят много по-отговорно. Тези мрежи сега са ударили Русия, утре ще опитат да ударят Франция", каза още бившият военен министър.

Шаламнов е на мнение, че терористичният акт в Москва не е изисквал голямо финансиране.

"Толкова много жертви. Всички скърбим за жертвите. Много е важно да бъде променена системата, която гарантира сигурност. Ясно е, че Русия с нейните терористични атаки в Украйна вика тероризма в Европа. Европа е толкова сигурна, колкото ефективно работи НАТО", изтъкна гостът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1235 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
УКРАИНСКИ ФАШИСТИ

2024.03.26 | 02:53

17
Нова информация за терористите: 1 от терористите има украинско гражданство и вече се е бил за Украйна през 2022 г. Името му е Рустам Ажиев с псевдоним Абдулхаким Шишани. Той е посетил Украйна преди 2 седмици и след това се е върнал в Русия уж през Турция. Той се би за украинските сили в Чеченския отряд на шейх Мансур, който се ръководи от добре известния чеченски терорист Ахмед Закаев, който сега се намира в Лондон и по някакво „съвпадение“ посети Зеленски само преди няколко месеца.
баба гицка

2024.03.26 | 02:32

16
ВСЕКИ МОЖЕ ,ДА НАМЕРИ АДРЕСА НА МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКА ...ЛЕЖАЛ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...ЗА ТЕРОРИЗЪМ....И ДА П Р Е Б И Е ......НЕГО,МАЙКА МУ ИРЕНА ...ИЛИ ЖЕНА МУ ЦИГАНКАТА РОЗИНА.....ТАКА ГАДНИЯ ПЛЪХ.....ШЕ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО НАКАЗАНИЕ......
Байко

2024.03.26 | 00:13

15
Мазен долен кретен

2024.03.25 | 22:45

14
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
Снежко Снежев

2024.03.25 | 21:24

13
Шаламане, а пък Съби те вика теб, ибрикчийо мазен:)))!

2024.03.25 | 21:16

12
Този боклук да си затваря плювалника продажен. Мърша.

2024.03.25 | 21:10

11
Велизарко е много проста Американска Прос ти тутка. Точно Америте нямат вече приятели и са се изолирали и СА ИЗОЛИРАНИ. СЛЕДВА БАВНАТА ИМ И МЪЧИТЕЛНА СМЪРТ И СМЪРТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОСТИТУТКИ на САЩ и UK.
хари

2024.03.25 | 21:03

10
Абе тоя полу...грамотен б...окл...ук още ли е жив?
аз пък си

2024.03.25 | 20:54

9
мислех че мама меркел

2024.03.25 | 20:53

8
natovski bokluk rusia si nosi svoite otgovornosti i niama vina vtce evropav izdarja i izhranva isliamskata armia i taka sa si dostavili nteroristi

Добави коментар

Водещи новини