Съюзници на Навални съобщиха, че все още нямат информация за неговото местоположение

  • 15 декември 2023 12:58

  • 722
  • 3
Съюзници на Навални съобщиха, че все още нямат информация за неговото местоположение
© Twitter/X
Слушай новината Слушай новината

Съюзници на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) заявиха днес, че все още не е ясно къде се намира той, след като затворническите власти съобщиха, че Навални вече не е в наказателната колония, където излежаваше присъдата си, предаде Ройтерс.

Навални, бивш адвокат, който стана известен с това, че се изправи срещу елита около президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и го обвини в корупция в огромен мащаб, бе осъден през август по нови обвинения, свързани с предполагаема екстремистка дейност, като съдът добави още 19 години затвор към предишна присъда от 11 години и половина.

Неговите сътрудници, които се подготвяха за очакваното му прехвърляне в наказателна колония със "специална охрана" - затворнически център с най-строги мерки за сигурност по стандартите на руската система за лишаване от свобода - заявиха, че Навални не е виждан от адвокатите си от 6 декември, пише БТА.

Руски лекари с отворено писмо до Путин, призоваха Навални да бъде лекуван

Адвокатът на Навални, Вячеслав Гимади, каза, че служители на затвора са съобщили днес пред съда, че Навални е напуснал наказателна колония ИК-6 в Мелеково, Владимировска област, на 235 километра източно от Москва. Те обаче не са дали никаква информация за това къде е бил отведен той.

"Къде е бил отведен, не е известно", заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш, като добави, че на адвокатите е било казано, че той е напуснал наказателна колония ИК-6 на 11 декември. "Нека ви напомня, че адвокатите не са виждали Алексей от 6 декември. Защо не им е било позволено да се срещнат с него, ако Алексей все още е бил в ИК-6, не знаем", отбеляза тя.

Навални си спечели подкрепа и възхищение от разнородната руска опозиция за това, че през 2021 г. доброволно се върна в Русия от Германия, където се лекуваше от това, което западните лабораторни тестове показаха, че е било опит за отравяне с нервнопаралитично вещество. Самият Навални твърди, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. Кремъл отрича да се е опитвал да го убие и казва, че няма доказателства за отравяне.

Поддръжниците на видния опозиционер представят Навални като руската версия на превърналия се в президент след дълга борба срещу апартейда южноафрикански политик Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския, който един ден ще излезе на свобода от затвора, за да оглави страната си. Руските власти обаче смятат него и неговите поддръжници за екстремисти, свързани с американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), които се опитват да дестабилизират Русия. Москва забрани неговото политическо движение в страната, което принуди множество от последователите му да избягат в чужбина, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
722 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ...ДУХАМ на ЛЮЛЯКА,-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.01.11 | 00:04

3
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!
worlok

2023.12.20 | 23:27

2
v trapa ...

2023.12.15 | 13:31

1
Намира се там където му е мястото

Добави коментар

Водещи новини